Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Mostaru se održava seminar o obiteljskim kompanijama

boris vukic

Seminar pod nazivom “Obiteljske kompanije – od uspješnog osnivača do uspješnog nasljednika” održava se danas u INTERA Tehnološkom Parku u Mostaru, u organizaciji Centra za obuke INTERA TP Mostar i u saradnji s Adizes South East Europe (ASEE).

Kako su istakli organizatori, svrha je seminara pružiti osnivačima i vlasnicima osnovne elemente poslovanja obiteljskih preduzeća, ukazati na izazove ulaska nasljednika u preduzeća te iznijeti moguće i preporučene korake u pripremi osnivača, ppreduzeća i potencijalnih nasljednika na transfer liderstva.

Sudionici će pokušati odgovoriti kako pripremiti i uvesti nasljednike u posao (i da li ih uopće uvoditi), šta uraditi ako oni počnu voditi preduzeće, kakav je položaj neobiteljskih menadžera u obiteljskim preduzećima, kako na posao gleda osnivač, a kako nasljednik te kako razdvojiti privatno od profesionalnog.

Predavač je partner i suosnivač ASEE-a Boris Vukić, koji je kazao kako u normalnijim zemljama razumiju da je veći interes lokalne zajednice i države da obiteljske kompanije opstanu i razvijaju se, nego što je to interes osnivača i obitelji.

“Govorim o novcu, koji mnogi osnivači imaju i za sebe i za sljedeću generaciju. Govorim o novcu koji desetine i stotine zaposlenih mogu zaraditi samo u tim kompanijama. Što je manji grad gdje je sjedište kompanije ovo ima veći značaj. To u “normalnim” zemljama razumiju. Opstanak i razvoj obiteljskih kompanija nije samo u interesu obitelji već i društva u cjelini”, kazao je Vukić.

Zbog velike zainteresiranosti ovaj će seminar biti održan i sutra, 20. januara.