Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Novom Travniku počeo sajam “Dani maline”

malina9

Oko 65 uzgajivača malina, začinskog i ljekovitog bilja, te prozivođača organske hrane i suvenira sudjeluje na 9. Međunarodnom sajmu organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline”, koji je počeo danas u Novom Travniku.

Predsjednik Saveza udruga organskih proizvođača “Organsko Federacije BiH” Sejad Herceg kazao je za Fenu kako je cilj povezati organsku proizvodnju sa eko turizmom i pomoći prozivođačima maline da se i dalje razvijaju.

Herceg je naglasio da Srednjobosanska županija (SBŽ) prednjači u proizvodnji organske maline te da je ovaj dvodnevni sajam posvećen i konferenciji o njenom izvozu na tržište Europske unije (EU).

– U SBŽ-u trenutno imamo više od 500 hektara zemljišta na kojem se uzgajaju maline, a uzgoj organske maline je u fazi razvoja na području općina Novi Travnik i Bugojno. Već imamo uključeno 50 obitelji u ovu prozvodnju i ona zasigurno predstavlja ozbiljan ekonomski motor razvoja ruralnih područja – kazao je Herceg, dodavši kako je ovakvoj situaciji najviše doprinio sajam “Dani maline”, koji je pokrenut prije devet godina.

Govoreći o problemima prozivođača, Herceg je rekao da im nepostojanje adekvatne zakonske regulative o organskoj prozivodnji onemogućava ravnopravno sudjelovanje na tržištu.

– Naravno, nema nikakvih poticaja za organsku prozidvodnju, ali se ovi prozivodi, pa tako i maline, traže na europskom tržištu, a prednjače Njemačka, Italija, Nizozemska, Danska i dio Švedske – rekao je Herceg, naglašavajući da će daljnjim razvojem proizvodnje organskih malina porasti i njihov izvoz u EU, a osobito u Njemačku.

U okviru sajma u Novom Travniku, svake godine dodjeljuju se priznanja najupješnijima, a ove godine je nagrada “Zlatna malina” dodijeljena uzgajivaču organskih malina Dragi Mlakiću, dok je premijeru SBŽ-a Tahiru Lendi uručeno priznanje za podršku organskoj proizvodnji.