gomilanje zaliha

U padu cijene ulja, voća i povrća, a najviše mesa

ulje cijene poskupljenje – anadolija (2)

Očekuje se da se na pojeftinjenje hrane odrazi i pad cijena goriva

Trend blagog pada cijena hrane zahvatio je i BiH.

Prema riječima Admira Arnautovića, predsjednika Kluba potrošača srednje Bosne iz Travnika, uzrok je, između ostalog, smirivanje straha od nestašice.

– Građani su na početku krize kupovali i više nego što im je potrebno, a trgovci su koristili takvu situaciju. I jedni i drugi sada su stvorili zalihe, potražnja za hranom je drastično smanjena, a istek rokova ispravnosti hrane na zalihama se bliži – pojašnjava Arnautović u izjavi za Dnevni avaz.

Dodaje da su u padu cijene ulja, voća i povrća, a najviše mesa, te da vlasnici mesnica prijavljuju da je prodaja pala i do 80 posto. Cijene suncokretovog ulja, koje su prije nekoliko mjeseci bile blizu 6 KM po litru, sada su 5,10 KM.

U isto vrijeme pakovanje brašna od 25 kilograma koštalo je blizu 40 KM, dok su trenutne cijene za desetak maraka niže.

Cijene piletine, koje su rasle i do 16 KM po kilogramu, zbog pada cijena žitarica, ali i piletine iz uvoza, niže su za dvadesetak posto. Teletina bez kosti koštala je i do 28, a junetina 19,5 KM, dok su današnje cijene oko 25 odnosno 17 KM po kilogramu.

– Neke namirnice su još nerealno skupe. Radi se o šećeru, mlijeku i mliječnim prerađevinama, ali očekujemo veoma brzo da cijene i tih artikala budu snižene – kaže Arnautović.

Očekuje se da se na pojeftinjenje hrane odrazi i pad cijena goriva. Jutros se gorivo u glavnom gradu BiH može nasuti i po cijeni od 3,16 KM po litri (dizel). Benzina (Super 95) ima i po cijeni 3,01 KM po litri.

Prema podacima Agencije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), cijene hrane na svjetskom tržištu već treći mjesec su u padu zahvaljujući prvenstveno pojeftinjenju palminog, suncokretovog i sojinog ulja, ali i pšenice, kukuruza i šećera.