Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove investicije

U planu izgradnja fabrike za proizvodnju euro paleta u BiH

DSCN6536 (1)

Fabrika će izrađivati sve vrste euro paleta i jednokratnih paleta, ali i paleta prema potrebama i zahtjevima klijenata

U aprilu i maju ove godine održana su dva online biznis foruma, organizovana za predstavnike poslovne bh. dijaspore, bh. kompanija, lokalnih zajednica, relevantnih ministarstava, privrednih komora i udruženja iz oblasti metalskog sektora i pratećih industrija, te poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Online biznis forumi su organizovani u sklopu projekata „Dijaspora za razvoj“ (D4D) Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP-om BiH i IOM-om BiH, a u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA) i partnerskim općinama.

U sklopu biznis foruma prisutni privrednici iz BiH, te predstavnici poslovne bh. dijaspore, održali su b2b sastanke na kojima su dogovorili konkretne korake za unapređenje saradnje između domaćih privrednika i privlačenje novih investicija u BiH.

Edin Gudić i Bilal Topljak su predstavnici bh. dijaspore iz Austrije koji su se, nakon učešća na biznis forumima i razgovora sa predstavnicima lokalnih institucija i domaćih privrednika, odlučili na zajedničku investiciju i otvaranje preduzeća u BiH.

Kao predstavnici bh. dijaspore, iskoristili su priliku da zakažu i održe osam b2b sastanaka u sklopu dva online biznis foruma, a neki od sastanaka su rezultirali i konkretnom saradnjom sa domaćim privrednicima.

– Nakon sastanaka sa predstavnicima firmi iz Tešnja koji se bave izvozom prehrambenih proizvoda, te predstavnicima kompanija iz metalskog sektora tokom Biznis foruma, uvidjeli smo da postoji veliki interes i potražnja za euro paletama na tržištu Bosne i Hercegovine – rekao je Edin Gudić iza kojeg stoji veliko iskustvo u zajedničkim projektima BiH i Austrije iz ekonomskog domena.

U narednom periodu planiraju posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi pokrenuli fabriku koja će se primarno baviti proizvodnjom euro paleta.

Fabrika će izrađivati sve vrste euro paleta i jednokratnih paleta, ali i paleta prema potrebama i zahtjevima klijenata. Pored Bosne i Hercegovine, veliki potencijal za izvoz euro paleta vidimo i na EU tržištu, te ćemo svakako ovaj proizvod nuditi kompanijama iz cijele Europe. Naš cilj nije samo da ponudimo ovu vrstu proizvoda domaćim kompanijama, nego da gradimo mostove između privrednika iz Bosne i Hercegovine i privrednika iz dijaspore – naglasio je Gudić.

Njihov projekat je ambiciozan. Oni žele investirati u Bosnu i Hercegovinu, otkupljivati sirovine za proizvodnju od domaćih dobavljača, te proizvode i usluge ponuditi bh. i inozemnim firmama koje za takvim proizvodima imaju potrebu, saopćeno je iz SERDA-e.

– Razgovarali smo sa načelnikom Općine Tešanj gdje planiramo otvoriti postrojenje. U narednim mjesecima ćemo posjetiti Tešanj, ali i druge općine, te firme sa kojima smo započeli razgovore o poslovnoj saradnji kako bismo konkretizovali pregovore – u razgovoru je rekao Bilal Topljak, vlasnik kompanije u Austriji koja se bavi uslugama transporta.

Ipak, kao otežavajuću okolnost za investicije naglašavaju brojne poteškoće sa kojima se predstavnici bh. dijaspore konstantno susreću.

– Sama registracija firme u Bosni i Hercegovini je dosta otežana. Proces otvaranja preduzeća je poprilično dug i komplikovan, te nerijetko gubimo ključne investicije jer se partneri iz bh. dijaspore na kraju odluče da investiraju i otvore postrojenja u nekoj od susjednih zemalja. Potrebno je administrativno olakšati proces pokretanja biznisa i otvaranja firme u BiH kako bi se ojačao interes za ulaganje stranih investitora u BiH, uključujući i bh. dijasporu – istakao je Topljak.

Naglasio je značaj organizacija poput SERDA-e, koje nude praktične informacije potencijalnim investitorima, ali i važnost projekata poput Dijaspora za razvoj, koji kroz procese umrežavanja, poput održanih foruma koji su spojili Gudića i Topljaka sa predstavnicima lokalnih institucija i domaćih privrednika, konkretno doprinose direktnim investicijama u BiH.

– Postoje brojne mogućnosti povezivanja i saradnje između Bosne i Hercegovine i Austrije na svim nivoima. S druge strane, potrebna je veća otvorenost i saradnja od strane lokalnih zajednica. Upravo lokalne zajednice trebaju dati konkretne smjernice o vrstama ulaganja koja su potrebna od strane dijaspore, ali i upoznati bh. dijasporu, preko različitih udruženja, o mogućnostima ulaganja u postojeće razvojne projekte – objasnio je Gudić.

Dodao je da su biznis forumi odlična prilika za povezivanje svih interesnih grupa u lancu, i onih na strani ponude, koji žele da investiraju, i onih na strani tražnje, koji kandiduju projekte i inicijative za investiranje u BiH.

Na online forumima, organizovanim u okviru projekta „Dijaspora za razvoj“, u aprilu i maju ove godine prisustvovalo je više od 150 učesnika iz BiH i predstavnika bh. dijaspore iz Austrije, Njemačke, Danske, Švicarske, Velike Britanije, Norveške, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

Održano je više od 90 individualnih b2b sastanaka, a fabrika za proizvodnju euro paleta je samo jedan od pozitivnih primjera koji su nastali kao rezultat biznis foruma.

– Ova planirana direktna investicija od 800.000 eura će omogućiti kapacitete proizvodnje od dva miliona paleta godišnje. U prvoj godini nakon otvaranja pogona očekuje se zapošljavanje 20 radnika – navodi se.

Osim fabrike za izgradnju euro paleta, nakon održanih biznis foruma najavljena je i investicija u izgradnju fabrike, podružnice firme “Wieberr”, koja će proizvoditi kozmetiku za automobilsku industriju, te asortiman od više od 200 proizvoda plasirati u osam zemalja regiona.

Izgradnja fabrike je planirana na području općine Živinice, a značajna investicija je najavljena je i od turske kompanije „Mir-Solar“, koji su najavili pokretanje proizvodnje solarnih panela u BiH, navodi se u saopćenju.