Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

3.100.000 KM

U ponedjeljak javni pozivi za dodjelu subvencija privatnim preduzeća u ZDK

vlada-zdk

Sredstva za tu namjenu planirana su budžetom Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu na poziciji Ministarstva u iznosu od 3.100.000 KM

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona, u skladu s Programom razvoja male privrede Zeničko-dobojskog kantona za period 2021.-2024. godina, u ponedjeljak, 4. aprila objavit će javne pozive za dodjelu sredstava po Programu utroška budžetskih sredstava u 2022. godini (subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima).

Sredstva za tu namjenu planirana su budžetom Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu na poziciji Ministarstva u iznosu od 3.100.000 KM.

U skladu s raspoloživim sredstvima bit će objavljeno devet javnih poziva i to: za odabir korisnika „Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede, za dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata, za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu sredstava poticaja namjenjenih subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastruktur, za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju projekata razvojnih agencija, za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u period 2020. – 2022., za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundaciju) finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata, za podršku samozapošljavanja i razvoju start up-a, za podršku samozapošljavanja i privrednim subjektima u IT sektoru za kreiranje i izvoz digitalnih rješenja te za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundiranje) finansijskih sredstava namijenjenih podršci razvoja ženskog poduzetništva.

U odnosu na javne pozive iz prethodnih godina, u 2022. godini bit će objavljena tri nova javna poziva i to: Javni poziv za podršku samozapošljavanja i razvoju start up-a, Javni poziv podrška samozapošljavanju i privrednim subjektima u it sektoru za kreiranje i izvoz digitalnih rješenja te Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundiranje) finansijskih sredstava namijenjenih podršci razvoja ženskog poduzetništva.

Pored navedenog po Javnom pozivu za odabir korisnika „Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi ikontrola kvalitete, patenti)“ za 2022. godinu privredni subjekti osim za tehnološko unapređenje MSP, unapređenje kvaliteta proizvoda i standardizacija poslovanja i proizvodnih procesa, mogu aplicirati i za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika radi postizanja višeg stepena produktivnosti i kreiranje radnih mjesta, kao i za pristup tržištu i promocija proizvoda MSP.

Po Javnom pozivu za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata, u 2022. godini pored obrtnika koji obavljaju prerađivačku djelatnost mogu aplicirati i obrtnici sa područja Zeničko-dobojskog kantona koji obavljaju određene uslužne djelatnosti.

Javni pozivi će biti otvoreni 30 (trideset) dana od dana objave na web stranici Kantona, a krajnji rok za dostavu zahtjeva je 5. maj, izuzev Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u period 2020. – 2022. godina po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona gdje je Javni poziv otvoren do 30. novembra i krajnji rok za dostavu zahtjeva je 30. novembra.

Javni pozivi će biti dostupni na web stranici Kantona – Javni pozivi, saopćeno je iz Ministarstva za privredu ZDK-a.