Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U prva tri mjeseca zabranjen uvoz šest pošiljki hrane

Izvoz
Ilustracija

Nadležne inspekcije Inspektorata Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine su, nakon izvršenih analiza, za šest pošiljki hrane zabranile uvoz i naložile uništavanje ili povrat dobavljaču, jer je utvrđeno da proizvodi nisu ispunjavali propisane parametre zdravstvene ispravnosti i kvaliteta.

Portparol Inspektorata Dušanka Makivić rekla je Srni da su u sklopu spoljnotrgovinskog prometa izvršene 16.442 kontrole pošiljki hrane, od kojih je uzeto 1.130 uzoraka za laboratorijsku analizu zdravstvene ispravnosti i kvaliteta.

“Propusti su utvrđeni kod različitih proizvoda, kao što su pekarski proizvodi, orašasti plodovi, začini i prerađevine od povrća, porijeklom iz različitih zemalja – Hrvatske, Srbije, Mađarske i Portugala. Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na istekao rok trajanja, nepostojanje deklaracije, promjenu boje”, precizirala je Makivićeva.

Ona je podsjetila da se uzorkovanje proizvoda za laboratorijske analize, vrši na principu procjene rizika, što podrazumijeva da se uzorkuju proizvodi za koje je u prethodnim kontrolama utvrđena neka nepravilnost, proizvodi koji su specifični za pojedina godišnja doba, za koje u zemljama regiona postoje izvjesni rizici ili su utvrđene nepravilnosti i slično.

“Važno je napomenuti da se pošiljke koje se uzorkuju ne puštaju u promet prije dobijanja rezultata laboratorijskih analiza”, naglasila je Makivićeva.

Ona je napomenula da su nadležne inspekcije Inspektorata Republike Srpske angažovane u punom kapacitetu i svakodnevno vrše nadzor, te da se na osnovu svega navedenog može reći da se na tržištu Srpske prometuje kontrolisana hrana.

“U unutrašnjem prometu republička inspekcija za hranu je u posmatranom izvještajnom periodu izvršila 350 kontrola u objektima kao što su pekare, trgovački centri, roštiljnice, pekoteke, picerije, restorani, prodavnice i drugi. U 140 slučajeva utvrđeni su propusti, kao što su neredovni sanitarni pregledi zaposlenih”, navela je Makivićeva.

Radi otklanjanja propusta, izrečeno je 135 upravnih mjera i izdato 27 prekršajnih naloga u vrijednosti od 34.600 KM.

U prometu je zatečeno i uništeno oko 40 kilograma hrane koja je neprikladna za ljudsku upotrebu zbog neodgovarajuće deklaracije i proteklog roka upotrebe.

“S obzirom na predstojeći period više dnevne temperature, praksa inspekcije za hranu je da se intenziviraju kontrole proizvodnje i prometa hrane, a poseban akcenat je na objektima u kojima se prometuje hrana kod koje postoji veći rizik, kao što su restorani brze hrane, roštiljnice, poslastičarnice”, rekla je Makivićeva.