Najviše poskupio prevoz

U RS-u cijene u decembru porasle 0,5 posto, a godišnja inflacija 5,9 posto

potrosacka korpa fena

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u osam, niže cijene u tri, dok su cijene u jednom odjeljku ostale nepromijenjene

Potrošačke cijene u Republici Srpskoj u decembru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec više su za 0,5 posto, dok su u odnosu na decembar 2020. godine u prosjeku više za 5,9 posto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u osam, niže cijene u tri, dok su cijene u jednom odjeljku ostale nepromijenjene.

Najveći godišnji rast cijena u decembru 2021. godine, zabilježen je u odjeljku Prevoz 14,4 posto zbog viših cijena u grupi Goriva i maziva za lična vozila od 25,8 posto, zatim u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 10,7 posto, usljed poskupljenja u grupama Ulja i masnoće od 33,2 posto i Povrće od 20,1 posto, potom u odjeljku Namještaj i pokućstvo 4,0 posto, zbog viših cijena u grupi Namještaj i komadi namještaja od 9,9 posto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku RS.

Slijedi odjeljak Stanovanje sa rastom od 2,9 posto, usljed povećanja cijena u grupama Plin od 43,4 posto i Tečna goriva od 37,3 posto, potom odjeljak Alkoholna pića i duhan sa povećanjem od 2,0 posto zbog viših cijena u grupi Pivo od 2,4 posto. Rast od 1,9 posto zabilježen je u odjeljku Rekreacija i kultura, usljed viših cijena u grupi Novine i časopisi od 9,2 posto. Povećanje od 1,7 posto u odjeljku Ostali proizvodi i usluge zabilježeno je usljed viših cijena u grupi Ostale usluge od 3,3 posto, dok je povećanje od 1,4 posto zabilježeno u odjeljku Restorani i hoteli, zbog viših cijena u grupi Usluge u restoranima i kafićima od 1,6 posto.

U odjeljku Zdravstvo cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći pad cijena na godišnjem nivou u decembru 2021. godine zabilježen je u odjeljku Odjeća i obuća od 6,3 posto (usljed sezonskih sniženja), dok je smanjenje od po 0,2 posto zabilježeno u odjeljcima Obrazovanje i Komunikacije.