Zbog pesticida

U RS zabranjen uvoza mandarina iz Turske

mandarine

Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi ‘Instituta za vode’ Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida

Fitosanitarna inspekcija u Republici Srpskoj zabranila je uvoz pošiljke mandarina, porijeklom iz Turske u količini od 21 tonu, jer je utvrđeno prisustvo pesticida iznad propisanog maksimalnog nivoa, saopćeno je iz entitetskog Inspektorata.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

-Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi ‘Instituta za vode’ Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida ‘Fenvalerat’, iznad vrijednosti propisanih nadležnim pravilnikom – navedeno je iz Inspektorata.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u “Gradskom zavodu za javno zdravlje” Beograd, a kojom je potvrđena prva analiza, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke, naloženo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.