Praznična atmosfera

U Sarajevo stigao veliki brojni turista na doček Nove godine

sarajevo turisti praznici (10)

turista ima više nego protekle godine, tako da se očekuje da će Sarajevo opravdati slogan pod kojim su promovirani novogodišnji sadržaje, a to je “Sarajevo centar regije”

U Kantonu Sarajevo nalazi se veliki broj turista koji su u glavni bh. grad došli provesti novogodišnje praznike te će u Novu godinu ući uz odličnu zabavu i koncerte koji su Sarajlijama i turistima pripremljeni za ovu priliku.

– U Kantonu Sarajevo je veliki broj turista, a to možemo zaključiti na osnovu istraživanja različitih stranica za rezerviranje hotelskog smještaja, na osnovu kretanja kroz grad te praćenja medija. Što se tiče smještajnih kapaciteta kada je u pitanju Sarajevo može se vidjeti na internet stranicama da je više od 90 posto hotelskog smještaja zauzeto – kazala je Feni glasnogovornica Turističke zajednica KS Adisa Kušundžija.

Dodala je da turista ima više nego protekle godine, tako da se očekuje da će Sarajevo opravdati slogan pod kojim su promovirani novogodišnji sadržaje, a to je “Sarajevo centar regije”.

– Sinoć smo započeli novogodišnje slavlje koncertom klasične muzike ispred Sarajevske katedrale. Bilo je lijepo i izuzetno posjećeno. Večerašnji spektakl već se nazire ispred Viječne vatre. Sinoć je Hari Varešanović imao probu, zvuči odlično i vjerujem da će svi oni koji će doći imati u čemu uživati – kazala je Kušundžija dodavši kako se novogodišnje slavlje nastavlja 1. januara 2019. kada će Bombaj štampa održati koncert također ispred Vječne vatre.

Prema zvaničnim statističkim podacima kojima raspolaže Turistička zajednica KS, u prvih 11 mjeseci ove godine Sarajevo je posjetilo više od pola miliona turista i ostvareno je više od 1,1 milion noćenja.

Tokom 2018. Sarajevo su posjetili turisti iz 165 država, a najviše ih je bilo iz Turske, Hrvatske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Saudijske Arabije, Slovenije, Njemačke, SAD-a, Srbije i Italije.