uz pomoć slovenije

U Sarajevu 25. i 26. septembra konferencija o održivom turizmu

20190917_2_38254247_47652503_Web

Konferenciju organizuje Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije

Sarajevo će 25. i 26. septembra biti domaćin međunarodne konferencije “Održivi turizam”, koju organizuje Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije, Turističko-ugostiteljskom komorom Slovenije te Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj konferencije je prenos stručnog znanja, umrežavanje turističkog sektora i javnih institucija, te umrežavanja samih privrednih subjekata kroz poslovno umrežavanje, a sve sa ciljem otvaranja novih poslovnih prilika na području regije.

“Dosad nismo na takav način radili. Uvijek se turizam prezentirao samostalno, iako je jedna od brzorastućih grana ekonomije. Nevjerovatno je koliko se turizam i turistički potencijal u zemljama poput BiH i Slovenije razvija velikom brzinom”, rekao je Vjekoslav Vuković, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Istakao je da se do kraja godine u BiH očekuje do tri miliona noćenja, što je za 11 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Dodao je da je turistički potencijal u svim segmentima bilježi sve veći porast, a primjetan je i veći broj dolazaka slovenskih turista u BiH.

“Upravo smo se iz tog razloga dogovorili s kolegama iz Slovenije, čiji je broj turista je za ovaj period iznosio više od 100.000 da želimo organizovati zajedničku konferenciju gdje će se govoriti o iskorištavanju dodatnih potencijala i pokušati preuzeti najbolje prakse naših susjednih zemalja”, rekao je Vuković. A

Ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac podsjetila je da su dvije zemlje u oktobru 2016. godine potpisale Memorandum o saradnji u oblasti turizma. Istakla je da se u međuvremenu saradnja dviju zemalja nije intenzivirala onoliko koliko se očekivalo.

“Treba naglasiti da saradnja u oblasti turizma nije loša, ali se uvijek može nadograditi. Prije svega, Memorandum nam omogućava sistematski pristup sarandji koji bi prevazišao čisto statističke prikaze razmjene gostiju ili pojedinačne konferencije”, izjavila je Bukinac.

Istakla je da je cilj konferencije jačanje veza dviju zemalja u oblasti turizma, posebno u smislu prijenosa stručnosti umrežavanja turističkog sektora i javnih institucija kao i potraga za novim poslovnim mogućnostima i saradnjom.

“Svi učesnici konferencije imaće priliku uspostaviti nove poslovne kontakte, upoznati funkcionisanje državnog sistema potpore u Republici Slovenije i upoznati se s mogućnostima buduće saradnje”, istakla je slovenska ambasadorica.

Najavljeno je da predavači konferencije i panelisti dolaze iz različitih područja aktivnosti, a učestvovaće i predstavnici kompanija, ministarstava, komora BiH i Slovenije.

Prema zvaničnim podacima, u 2018. godini Sloveniju je posjetilo 66 posto gostiju iz BiH, što je za 13 posto više u odnosu na godinu ranije.