U Sarajevu otvoren sajam sporta, lova i ribolova “Isplori 2018”

0805_sajam_sporta

Međunarodni investicijski sajam sporta, sportske opreme, lova i ribolova “Isplori 2018” otvoren je danas u sarajevskoj Zetri i trajat će do 13. maja.

Kako je istaknuto na otvorenju sajma, posebna pažnja bit će posvećena razvoju sportske industrije, koju treba shvatiti kao granu privrede koja pruža ozbiljne mogućnosti za razvoj i promovirati njene tržišne potencijale.

Sajam je otvorio ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, koji je naglasio da je političari trebaju pronaći način da budžetska sredstva donesu u ovu granu privrede.

– Sport je važna grana privrede u modernom svijetu i ne vidim razlog zašto ne bio bio i kod nas. Sport ima jaku i neraskidivu vezu s turizmom, a Grad Sarajevo je jedna od top svjetkih turnirstičkih destinacija, a to pokazuje stepen rasta turizma koji je ponajveći u Evropi – rekao je Šabić.

Naglašava da je evidentna kriza sporta u BiH i Kantonu Sarajevo poslije rata, te da se situacija može popraviti izdvajanjem budžetskih sredstava za sport i iznalaskom novog regulatornog sistema za sportska društva.

– Nismo se zaboravili baviti sportom kao nacija, imamo veliki potencijal i pojedinačne rezultate, ali moramo naći inovativan način kako da organizujemo sport, sportska udruženja i klubove, a jedini način za to je kroz investicije. To je ono što prepoznaje moderni svijet, spoj sporta i turizma – podvukao je ministar.

Sajam nema klasični izložbeni karakter već će biti vrlo dinamičan s potpunom slobodom izlagača da kreiraju svoje sadržaje, te da naučno i stručno predstave određene discipline.

Na sajmu će biti predstavljen veliki broj sportskih disciplina i oprema za sportske discipline, lov i ribolov, a bit će organizovan niz naučnih i stručnih predavanja o mnogim temama koje spajaju čovjeka sa sportskom industrijom.

Kako je kazala prorektorica na Univerzitetu u Sarajevu Aleksandra Nikolić, ovaj inovativni skup predstavlja novost u regionu i Evropi.

– Zaista raduje činjenica da je ovakva atraktivna, nadasve važna inicijativa usmjerena ka razvoju sporta, lova i ribolova osmišljena u Sarajevu, olimpijskom gradu koji po svojoj tradiciji i dostignućima zaslužuje da ponovo bude epicentar ozbiljnih sportskih aktivnosti, događaja i susreta – kazala je Nikolić.

Naglašava da ovakve manifestacije mogu pokrenuti drugačiji pristup sportu i sportskim aktivnostima, te da imaju za cilj modernizaciju sektora sporta kao privredne grane.

Svi zainteresovani imat će priliku da učestvuju na “Business Development Day” programu koji će biti održan 10. maja, a jedinstvena je prilika koja izlagačima nudi mogućnost da predstave svoje projekte i poslovne ideje domaćim i stranim investitorima.

Tokom sajma za sve posjetitelje i učesnike pripremljen je niz sportsko-zabavnih sadržaja poput finala turnira Neymar's five, ženskog fudbala, streljaštva, mačevanja, ulične košarke, izložbe oldtajmera i drugog.