Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U šest zemalja Zapadnog Balkana oko 1,6 miliona nezaposlenih osoba

Goran Svilanovic

U šest ekonomija Zapadnog Balkana postoji oko 1,6 miliona nezaposlenih osoba tako da viđenja građana “u potpunosti odražavaju opisanu situaciju” s obzirom da istraživanje za Balkanski barometar za 2016. godinu pokazuje da je 60 posto njih reklo da je nezaposlenost njihova najveća briga. Rečeno je ovo na početku novog zajedničkog projekta Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Međunarodne organizacije rada (ILO) koji će zajedno raditi na daljem pospješivanju regionalne saradnje kako bi se postiglo bolje upravljanje tržištima rada na Zapadnom Balkanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Početak novog zajedničkog projekta, kojeg finansira Evropska unija, obilježen je danas u Sarajevu, a predstavili su ga generalni sekretar Vijeća Goran Svilanoviċ, šef tima ILO-a za tehničku podršku dostojanstvenom radu i direktor kancelarije za Srednju i Istočnu Evropu Antonio Graziosi, te šef jedinice u Generalnoj direkciji Evropske komisije za zapošljavanje Thomas Bender.

Projekat “Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja“ (ESAP) će raditi na unaprijeđivanju i jačanju regionalne saradnje u oblasti zapošljavanja i socijalnih pitanja kroz različite aktivnosti kao što su izgradnja kapaciteta organa vlasti, tripartitivnih vijeća, socijalnih partnera, inspekcija rada i službi za zapošljavanje širom regiona, potom kroz razmjenu iskustava i dobrih praksi kao i razvojem regionalne zajednice stručnjaka. Projekat ESAP će također podržati pripremu i provođenje programa ekonomskih reformi (ERP) i programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike za koje su zadužena resorna ministarstva rada, u skladu sa smjernicama Generalne direkcije za zapošljavanje i kao obavezan dio procesa proširenja Evropske unije.

“Za otvaranje radnih mjesta potrebno je provođenje koordiniranih i usklađenih politika usmjerenih na pospješivanje uključivog ekonomskog rasta kojim se otvaraju radna mjesta. To iziskuje kontinuiranu makroekonomsku stabilnost, ambijent pogodan za poslovanje i ulaganja, jak ljudski kapital i razvijene preduzetničke vještine, naročito među mladima”, rekao je Goran Svilanović, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju.

Antonio Graziosi, direktor kancelarije ILO-a za Srednju i Istočnu Evropu istakao je značaj stvaranja zajednice stručnjaka među institucijama tržišta rada na Zapadnom Balkanu i između Zapadnog Balkana i Evropske unije.

“Ovo će doprinijeti da se, osim pojedinačnih programa i projekata, stvori i zajednička kultura vrijednosti i principa o pitanjima zapošljavanja i rada. Interesantno je napomenuti da iako se proces evropske integracije ovih dana suočava sa izazovima, zemlje u okruženju u Evropi i dalje vide članstvo u Evropskoj uniji kao istorijsku priliku da unaprijede svoju političku stabilnost, ekonomski rast i socijalnu uključenost. Međunarodna organizacija rada je spremna da doprinese ovom procesu na način da iskoristi svoja iskustva stečena širom svijeta i pomogne da se utvrde i riješavaju izazovi dostojanstvenom radu te prilagode, potvrde i primijene međunarodne dobre prakse”, rekao je Graziosi.

Projekat podržava Generalna direkcija Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti i finansira ga sa tri miliona eura. Sjedište za provođenje projekta se nalazi u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.