Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novo poglavlje

U Skoplju održan sastanak predstavnika privrednih komora Kosova i Srbije

kosovo srbija zastave

“Bez stabilne regije i istinskog povjerenja između Srba i Albanaca na čitavom zapadnom Balkanu, kao i bez njegove brze integracije u Europsku uniju nema ekonomski uspješne i sigurne jugoistočne Europe, ali ni stabilne EU”

U Skopju je danas održan sastanak predstavnika privrednih komora Kosova i Srbije, a tim povodom predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je kako bez stabilne regije i povjerenja između Srba i Albanaca na zapadnom Balkanu, kao i bez njegove brze integracije u Evropsku uniju (EU) nema ekonomski uspješne i sigurne jugoistočne Europe, ali ni stabilne EU.

“Bez stabilne regije i istinskog povjerenja između Srba i Albanaca na čitavom zapadnom Balkanu, kao i bez njegove brze integracije u Europsku uniju nema ekonomski uspješne i sigurne jugoistočne Europe, ali ni stabilne EU”, kazao je Čadež nakon sjednice Upravnog odbora Komorskog investicijskog foruma zapadnog Balkana u Skopju, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, poslovne zajednice spremne su pomoći u razvijanju ekonomskih mjera u okviru normalizacije odnosa Beograda i Prištine, u ukidanju barijera poslovanju, kao i jačanju nove dinamike na putu ka europskim strukturama.

„Poruka koju šaljemo kao predstavnici poslovne zajednice regije u kojoj živi 18 milijuna građana je jasna: Želimo u potpunosti podržati procese normalizacije odnosa u regiji. Nemamo vremena za čekanje, moramo trčati na putu ka EU, kako bi što prije ušli na jedinstveno tržište”, naglasio je Čadež te dodao da regija ne može preživjeti ako ostane izvan strukturnih mehanizama EU.

Kosovo će danas u Skopju na sastanku privrednih komora Kosova i Srbije tražiti ukidanje barijera koje je Srbija godinama postavljala proizvodima “Made in Kosovo”, kazao je za Radio Kosova predsjednik Gospodarske komore te zemlje Lulzim Rafuna.

“Sastanak se održava uz posredovanje Peivredne komore Sjeverne Makedonije, ali su prisutni i dužnosnici Europske komisije i dužnosnici njemačke vlade koji su također osnivači Inicijative u okviru Berlinskog procesa”, rekao je Rafuna, prenose Reporteri.

Na sastanku u Skopju dogovoreni su projekti i zajedničke aktivnosti podrške svim kompanijama, kako bi im se pomoglo u različitim segmentima poslovanja, od digitalizacije, preko pozicioniranja na novim tržištima do zajedničke promocije na sajmovima.