Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tešnju rast izvoza 89 posto, izvozi se u 60 zemalja

konferencija-mostar

Želimo biti regionalno prepoznatljivi i konkurentni. Naš cilj je regionalno povezivanje. Za ovo su nam potrebne dalje pretpostavke političke i svake druge regionalne stabilnosti, prije svega ekonomske, i socijalne, istakao je između ostalog Suad Huskić Načelnik općine Tešanj, učestvujući na petoj konferenciji Business plusa održanoj prošle sedmice pod motom “Mostove gradi ekonomija” u Mostaru, regionalnom projektu koji okuplja privrednike iz šest zemalja regije, pokrenut od strane šest medijskih kuća.

Govoreći na panelu “Stabilnost jača konkurentnost”, Huskić je u odgovoru na pitanje da li je država zbir pojedinačnih uspjeha kazao kako je upravo Tešanj potvrdan primjer. Radi se o prepoznatljivoj ekonomiji čiji je rast izvoza 89 posto u protekle četiri godine, a izvozi se u 60 zemalja svijeta. Zabilježen je i snažan porast broja zaposlenih i to za 50 posto u odnosu na predratni period, i za 15 posto u posljednje dvije godine, a tu su investicije iz zemalja EU. Prisutan je i vrlo snažan preduzimački duh, jer svaki peti zaposleni je privatnik, itd. Iz takvog jednog ambijenta desile su se i akvizicije iz tešanjskih kompanija prema drugim gradovima BiH kao što su akvizicije Vispaka iz Visokog, Klasa iz Sarajevo, Borca iz Travnika, Bosanke iz Doboja.

Upravo je lokalni uspjeh Tešnja, i snažan razvoj tešanjske privrede i kompanija iz Tešnja, omogućio na direktan način najprije spašavanje, a onda i razvoj kompanija širom Bosne i Hercegovine.

U svom izlaganju, Huskić je pojasnio osnovne pretpostavke kako je postignut uspjeh, istakavši dva ključna momenta: političku stabilnost lokalne zajednice, kao i javno privatni dijalog koji se odvijao na zadovoljstvo građana, administracije, te domaćih i stranih investitora. Svemu tome, pak, prethodile su suštinske promjene unutar općinske administracije koje su omogućile razvoj, a to su organizacione, tehnološke, i sociološke promjene koje se ogledaju u promjeni psihologije “ovisnosti”, ali i filozofiji i kulturi rada.

Zbog svega toga, zaključio je Huskić, budućnost u Tešnju vide u regionalnom povezivanju, jer upravo u regionalnim okvirima možemo kao partner za budućnost postati prepoznatljivi, i dokazati našu konkurentnost, od čega koristi može imati, ne više i samo Bosna i Hercegovina, već cijela regija. Naravno, i dalje kao preduvjet, u prvi plan mora doći politička i sva druga druga regionalna stabilnost, u jednom međuzavisnom prostoru kakav je naš, poručio je između ostalog Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

O temi “Stabilnost jača konkurentnost” na panelu konferencije Biznis plusa u Mostaru uz načelnika Huskića govorili su još direktor Kapitala iz Skoplja Ljupčo Zikov, te Stjepan Petrič iz slovenskog Kolektora i predstavnik AD plastika iz Hrvatske Toni Štambuk.