samit EU-Zapadni Balkan

U Tirani potpisana izjava o roamingu između EU i regionalnih telekom operatera

roaming (1)

Sastanak na vrhu prilika je da se ponovno potvrdi ključna važnost strateškog partnerstva između EU-a i zapadnog Balkana, regije koja ima jasnu perspektivu prema EU-u, naglašeno je iz Evropske unije

Lideri zemalja zapadnog Balkana, uključujući i predsjedavajuću Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović, prisustvovali su danas potpisivanju izjave o roamingu između Evropske unije i regionalnih telekom operatera, u okviru Sastanka na vrhu EU-Zapadni Balkan koji se održava danas u Tirani.

Potpisivanju izjave svjedočili su još i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, te predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, kao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski. Detalji izjave, odnosno šta ta izjava u praksi znači, još uvijek nisu objavljeni.

Tirana je danas domaćin sastanka na vrhu između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, a u pitanju je dosad prvi sastanak na vrhu koji će se održati baš u regiji zapadnog Balkana.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i kako je najavljeno iz Predsjedništva, na marginama sastanka bit će upriličen niz bilateralnih sastanka Cvijanovićeve s dužnosnicima EU i liderima zemalja članica EU i zemalja zapadnog Balkana.

Sastanak na vrhu prilika je da se ponovno potvrdi ključna važnost strateškog partnerstva između EU-a i zapadnog Balkana, regije koja ima jasnu perspektivu prema EU-u, naglašeno je iz Evropske unije.

500 miliona eura pomoći

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen, poručila je danas iz Tirane kako je Evropska unija (EU) opredijelila paket podrške Zapadnom Balkanu u vrijednosti od 500 miliona eura.

Riječ je o paketu podrške energetskom sektoru u svrhu hitnih potreba, dok će cjelokupna pomoć biti vrijedna milijardu eura.

To je definisano i u dokumentima koji će biti predstavljeni na današnjem Samitu EU – Zapadni Balkan.

Od 500 miliona eura za hitne mjere podrške domaćinstvima, malim i srednjim preduzećima, Srbija može da računa na budžetsku podršku od 165 miliona eura, Sjeverna Makedonija i Albanija na po 80 miliona eura, Kosovo 75 miliona eura, Bosna i Hercegovina 70 miliona eura, a Crna Gora na 30 miliona eura.