Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U TK posluje oko 20 austrijskih firmi koje zapošljavaju više od 1.200 radnika

20170825

Trgovinski savjetnik austrijske ambasade u BiH Philippe Kupfer posjetio je danas Kantonalnu privrednu komoru Tuzla gdje je s predsjednikom Komore Nedretom Kikanovićem razgovarao o trenutnoj ekonomskoj situaciji na području Tuzlanskog kantona, te mogućnostima i prednostima za investiranje.

Kikanović je Kupfera upoznao s privrednom strukturom Tuzlanskog kantona, kao i sa budućim projektima u energetskom sektoru, ali i ostalim privrednim granama značajnim za taj kanton. Takođe je istaknuta pozitivna vanjskotrgovinska razmjena u prvih šest mjeseci između Tuzlanskog kantona i Republike Austrije, te je izražena nada da će se ovaj trend nastaviti.

S obzirom da u Tuzlanskom kantonu posluje oko 20 austrijskih firmi koje zapošljavaju više od 1.200 radnika i ostvaruju godišnji prihod više od 200 miliona KM, istaknut je značaj saradnje austrijske ambasade i Kantonalne privredne komore Tuzla na stvaranju što povoljnijeg poslovnog ambijenta i investicione klime.

Na sastanku je razgovarano i o planiranoj posjeti privrednika Austrije području sjeveroistočne Bosne i organizovanju B2B susreta u Tuzli u prvom kvartalu 2018., kao i o konferenciji i B2B razgovorima “Machinery and Plant Engineering“ koja će biti održana u Beču 28. novembra ove godine.

Kupfer je najavio i posjetu austrijskih privrednika iz metalskog sektora koji će u okviru sajma Zeps posjetiti Bosnu i Hercegovinu u potrazi za poslovnim partnerima, što je prilika za firme iz metalskog sektora iz Tuzlanskog kantona.

Razgovarano je i o drugim mogućnostima za saradnju, posebno iz oblasti ekologije i zaštite okoliša, gdje su austrijska iskustva i tehnologije značajne za rješavanje ekoloških problema u TK, saopćeno je iz Kantonalne privredne komore Tuzla.