Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U TK stradalo više od 50 posto prinosa kukuruza, trave i sijena

susa u bih4

Sve grane poljoprivrede u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog nepogoda, proljetnog mraza i ljetne suše su ugrožene. Više od 70 posto usjeva je uništeno, a najteže je poljoprivrednicima u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu.

Poljoprivrednici u Mjesnoj zajednici Kiseljak, kraju poznatom po poljoprivrednoj proizvodnji, ove godine prolaze težak period. Jasmin Palovrić, vlasnik parcele kukuruza od deset dunuma, ima totalnu štetu.

– Ove godine su štete enormne. Imali smo majski i aprilski snijeg te velike mrazeve koji su uništili prve usjeve kukuruza, i evo ova sad dugotrajna suša, odnosno velike vrućine doprinijele su da stanje na njivama bude alarmantno. Moja parcela kukuruza je presijana, taj kukuruz je uhvatila suša, pored svih agrotehničkih mjera i dobre hrane, mi sad imamo kukuruz koji nije ni za silažu ni za zrno, odnosno bit će jako nekvalitetno – rekao je Palovrić.

U Tuzlanskom kantonu se procjenjuje da je stradalo više od 50 posto prinosa kukuruza, trave i sijena, te kabaste krme za ishranu stoke. Mnogi vodotoci su presušili, a neki su i zagađeni otpadom i fekalijama, tako da mnogi poljoprivrednici troše velike količine goriva da dovezu vodu za napajanje stoke.

– Mnogi hvale sisteme navodnjavanja. Međutim mi imamo proizvodnje koje su po sistemima za navodnjavanje ‘kap po kap’, kao što je proizvodnja krastavaca kornišona, ali poljoprivrednici nisu imali dovoljne količine vode da opskrbe svoje sisteme. Izgradnja vodozahvata je jedan od bitnih faktora na ovom području. Mi smo bogati vodotocima, ali nemamo izgrađene akumulacije, niti vodozahvate gdje bi poljoprivrednici mogli doći sa svojima cisternama i uzeti određene količine vode – kazao je sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla Suad Selimović.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni što na pozive udruženja poljoprivrednika da se u Federaciji BiH proglasi stanje elementarne nepogode nije pozitivno odgovoreno. Na taj način bi se, tvrde, osigurali uslovi za bar djelimičnu naplatu šteta.

U Federalnoj vladi su, kako su rekli, dobili odgovor da ne mogu proglasiti stanje elementarne nepogodne, dok to ne urade barem dva kantona, a kantoni također ne mogu reagovati dok to ne urade lokalne zajednice.