Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sajam

U Visokom otvoreni “Dani organske proizvodnje”

DANIORGANSKE-VISOKO111

Dodala je kako Grad Visoko kao jedinica lokalne zajednice može i administrativno, stručno i finansijski odgovoriti tom zadatku

Sajam “Dani organske proizvodnje“, koji organizuje Savez udruženja organskih proizvođača “Organsko FBiH”, danas je otvoren u Visokom.

Radi se o tradicionalnom izložbeno-prodajnom sajmu koji se 13 godina zaredom održava u Visokom, a na kojem posjetitelji i kupci mogu pronaći proizvode iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Otvaranju sajma prisustvovali su gradonačelnica Visokog Amra Babić, pomoćnici, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Organsko FBiH Sejad Herceg, proizvođači, građani i predstavnici lokalnih medija, saopćeno je iz Pres službe Visokog.

– Cilj i poruka ove i sličnih manifestacija je prvenstveno da se podigne svijest kod proizvođača, ali i kod kupaca. Organska proizvodnja je ekološki prihvatljiv tip proizvodnje i EU ima jedinstven stav, ako želite ući u EU morate imati tri posto pod organskom proizvodnjom od ukupne poljoprivrede. BiH je trenutno na samo 0,3 posto – izjavila je gradonačelnica Babić.

Dodala je kako Grad Visoko kao jedinica lokalne zajednice može i administrativno, stručno i finansijski odgovoriti tom zadatku.

Navela je da već dvije godine zaredom izdvajaju sredstva za proces certifikacije visočkih poljoprivrednika i zahvaljujući evidencijama i praćenju poljoprivrednika u Visokom tačno znaju koliko ima certificiranih proizvođača, te da podržavaju rješenje o formiranju zasebnog registra samo organskih proizvođača na teritoriji FBiH.

Na sajmu su izloženi proizvodi 21 bh. proizvođača od kojih je 11 iz Visokog.