U Vitezu se održava 8. sajam zapošljavanja

Sajam u Vitezu

Više od 55 poslodavaca predstavlja danas ponudu radnih mjesta na Osmom sajmu zapošljavanja u Vitezu koji će, prema najavama organizatora, tijekom dana posjetiti više od 950 nezaposlenih.

Među mladima koji su posjetili ovaj sajam bio je i inženjer prometa i komunikacija Senedin Sarajlić, koji je nedavno završio fakultet i sada aktivno traži posao.

– Kada sam upisivao fakultet, izabrao sam tehnički smjer, upravo zbog zaposlenja i nadao sam se da ću posao pronaći relativno brzo. Fakultet sam završio prije tri mjeseca i prijavljujem se na sve oglase. Planiram pokušati ovdje pronaći posao, ali ako ne uspijem ne ostaje mi ništa drugo nego da ga potražim izvan BiH – ističe on.

Prema podacima Službe za zapošljavanje, u SBK-u je, na kraju prošle godine, bilo 36.799 nezaposlenih.

– Problem se javlja na relaciji potreba poslodavaca i očekivanja nezaposlenih. Naime, poslodavci imaju problem pronaći kadar koji im je potreban, a među ostalim, zato što tijekom srednje škole mladi nisu imali dovoljno prakse – kazao je direktor Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona (SBK) Željko Lončar.

Po njegovim riječima, trenutno postoji potreba za radnicima u proizvodnji tekstila i obuće te dijelom u građevinarstvu, dok prema provedenim anketama, postoji višak medicinskih i dijelom strojarskih tehničara.

Lončar je naglasio kako sajam zapošljavanja predstavlja dobru priliku za nezaposlene te da 30 posto njih pronađe posao u periodu od godinu dana.

– Od 810 nezaposlenih, koji su prošle godine bili na sajmu, njih 262 su u radnom odnosu. Dakle, svakako da od ovog sajma imaju koristi jer im je to prilika da upoznaju potrebe tržište rada i da im se prilagode – istaknuo je Lončar.

Sajam zapošljavanja u Vitezu organizira Služba za zapošljavanje SBK-a, uz potporu Federalnog zavoda za zapošljavanje i Vlade SBK-a.