Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udvostručena stopa ekonomskog razvoja Njemačke

njemacka

Tempo privrednog rasta NJemačke je više nego udvostručen u prvom kvartalu, pošto je povećanje državne i javne potrošnje poništilo efekat pada izvoza, objavio je danas Federalni zavod za statistiku.

Ekonomija je porasla za 0,7 odsto, što je najbolji kvartalni rezultat od prvog kvartala 2014. godine, kada je iznosio isto toliko.

To je bolji rezultat od rasta za 0,6 odsto na nivou evrozone, što dodatno učvršćuje položaj NJemačke kao ekonomskog “motora” ovog bloka.

Blaža zima dovela je do rasta investicija u građevinarstvo i kapitalnu robu, navodi se u saopštenju Federalnog zavoda za statistiku.

Privatna potrošnja nadmašila je trgovinu kao najvažniji faktor rasta privrede ove zemlje, koja ima rekordno nisku stopu nezaposlenosti, niske kamatne stope i visoke zarade. Sve to podstiče potrošače da troše više novca.

Najveći njemački sindikat IG Metal saopštio je danas da se slaže sa poslodavcima da zarade budu povećane u dvije faze za 4,8 odsto u narednih 21 mjeseci.

Ekonomisti povezuju rast potrošnje i napredovanje sektora nekretnina u urbanim centrima sa veoma labavom politikom Evropske centralne banke, koju NJemačka kritikuje.

U završna tri mjeseca prošle godine, privredni rast je iznosio 0,3 odsto.

Ministarstvo ekonomije saopštilo je da očekuje da će se tempo privrednog rasta usporiti, s čime se slažu i ostali ekonomisti. Oni smatraju da će se efekat smanjenja izvoza na kraju osjetiti usljed pada potražnje za njemčakom robom u zemljama u razvoju.