UINO donio odluku o oslobađanju plaćanja uvoznih i izvoznih davanja

porezna inspekcija234

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dao je danas pozitivno mišljenje na Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2018. godinu i uputio je u daljnju proceduru usvajanja Vijeću ministara BiH.

Odluka je značajna za domaće gospodarstvenike, jer poboljšava uvjete poslovanja domaćih proizvođača, zadržava postojeća i eventualna otvaranja novih radnih mjesta, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Na sjednici održanoj u Mostaru dano je pozitivno mišljenje i na Odluku o usuglašavanju i utvrđivanju carinske tarife za 2018. godinu o čemu će konačnu riječ dati Vijeće ministara BiH.

Usvojena je Odluku o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih davanja što je, također, značajno za poticaj domaće proizvodnje i na čemu već duže vrijeme inzistiraju gospodarske komore i poslovna zajednica u BiH.

Danas je usvojena i odluka o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2018. godine i ona na godišnjoj razini iznosi 12 posto. Ta kamata odnosi se na određene carinske postupke, među kojima je i privremeni uvoz, i zaračunava se u carinskim dugovanjima.

Članovi Uprave za neizravno oporezivanje BiH usvojili su i Odluku o utvrđivanju cijena usluga izdavanja i korištenja kvalificiranih elektronskih potvrda.

Upravni odbor izjasnio se danas i o inicijativi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za uvođenje takozvanog plavog dizela, te je podržao stav Uprave za neizravno oporezivanje BiH u komu se navodi da je politika stimuliranja i poticanja poljoprivrede isključiva nadležnost entitetskih ministarstava poljoprivrede.

Na današnjoj sjednici razmatrano je više informacija među kojima i ona o radu Uprave za neizravno oporezivanje BiH te je konstatirano da su prihodi od PDV-a u porastu te da će ove godine biti prikupljeno najviše prihoda od osnivanja Uprave, stoji na kraju priopćenja.