UIO o koeficijentima prihoda entiteta: FBiH duplo više novca nego RS-u

UIO

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je danas Odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s Jedinstvenog računa za razdoblje oktobar-decembar 2016. godine.

Prema ovoj odluci, Federaciji BiH bit će doznačeno 64,29 posto prihoda s Jedinstvenog računa, a Republici Srpskoj 32,16 posto, dok Brčko Distriktu pripada 3,55 posto.

Na sjednici u Banjoj Luci UO UINO je usvojio i izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kako bi se uskladio s novim Zakonom o carinskoj politici BiH, a riječ je o tehničkim izmjenama koje se tiču oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH, čime se vrši i usklađivanje s evropskim zakonodavstvom.

Inicijativa nekoliko zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, da se uvede PDV za igre na sreću, nije danas prihvaćena na sjednici UO UINO jer je, kako je saopćeno, iz Uprave obrazloženo da je prijedlog takvog rješenja u suprotnosti s europskim direktivama.

Upravni odbor primio je k’ znanju izvješće o reviziji o financijskom poslovanju UINO za 2015. godinu, a razmatrana je i redovita mjesečna informacija o stanju i aktivnostima UINO gdje je istaknuto da su prihodi od PDV-a u porastu.