Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UIO uvela nove namete za robu kupljenu preko interneta

granicni prijelaz

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je početkom 2017. godine izdala instrukciju poštanskim uredima u našoj zemlji da se sve pošiljke čija je vrijednost veća od 50 KM carine putem ovlaštenih špeditera.

Prema nezvaničnim informacijama, novi način carinjenja podrazumijeva da je kupac dužan u roku od 10 dana angažovati pravno lice za zastupanje u procesu carinjenja (špeditera) za sve narudžbe koje prelaze 50 KM.

“Prethodnih godina je broj pošiljki koje su carinjene putem pošte, odnosno broj slučajeva kupovine putem interneta bio manji nego danas. Također, u tim pošljkama se nalazila samo po jedna vrsta proizvoda, tako da se carinjenje moglo vršiti po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto, uz obavezno plaćanje PDV-a u visini od 17 posto. Međutim, krajem 2016. godine došlo je do nagle ekspanzije kupovine proizvoda putem interneta. Dodatni problem je i to što su se u tim pošiljkama sve više nalazili različiti proizvodi, za koje je različita carinska tarifa.”,rekao je glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević.

Prema Kovačevićevim riječima, izuzetak od ovog pravila su privatne pošiljke, koje iz inostranstva šalju fizičke osobe, svojim prijateljima i rodbini u BiH.

Za ovu vrstu pošiljki i dalje će se primjenjivati ista pravila carinjenja kao i do sada.