ministarstvo komunikacija i prometa BiH

Ukidanje roaminga na zapadnom Balkanu korak ka jeftinijem roamingu s EU

roming

Sporazum treba da prethodi i predstavlja temelj za daljnje snižavanje cijena roaminga između zemalja tih šest zemalja i EU, što je od izuzetne važnosti za građane Bosne i Hercegovine

Ukidanje troškova roaminga u šest zemalja zapadnog Balkana koje stupa na snagu danas, a proisteklo je iz Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu zapadnog Balkana, itekako je važno za sve građane Bosne i Hercegovine i za razvijanje i širenje bh. tržišta telekomunikacija, potvrđeno je Feni iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Podsjećaju da je, u skladu sa Sporazumom, šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) dogovorilo da će maksimalne maloprodajne cijene roaminga u regiji biti dovedene na razinu cijena koja odgovara pravilima “u roamingu kao kod kuće” (Roam Like At Home – RLAH) koji se primjenjuju u EU, najkasnije do 1. jula 2021.

Sporazum treba da prethodi i predstavlja temelj za daljnje snižavanje cijena roaminga između zemalja tih šest zemalja i EU, što je od izuzetne važnosti za građane Bosne i Hercegovine jer su postojeće cijene roaminga sa zemljama EU skupe za građane Bosne i Hercegovine, a prema obećanjima komesarke za digitalnu ekonomiju EU Marije Gabriel, to bi trebao biti sljedeći korak.

Režim RLAH u šest zemalja zapadnog Balkana od 1. jula 2021. približava regiju na korak do smanjenja troškova roaminga sa EU, jer su naknade za roaming između tih zemalja i EU velike i nisu utemeljene na tržišnim uvjetima. Građani spomenutih šest zemalja plaćaju istu uslugu četiri puta više od građana EU zbog ogromnih troškova roaminga.

Uz to, Akcijski plan zajedničkog regionalnog tržišta 2021.-2024., koji su čelnici zapadnog Balkana odobrili tokom samita Berlinskog procesa, održanog 10. novembra 2020. u Sofiji, kao i “Deklaracija čelnika ZB6 o zajedničkom regionalnom tržištu“, ponovno potvrđuje zalaganje za učinkovitu provedbu Sporazuma.

Bosna i Hercegovina je preuzela obavezu da će maksimalna maloprodajna cijena naknada za roaming u ZB6 biti dovedena na nivo cijena koje odgovaraju pravilima ”u roamingu kao u domaćem prometu”, a člankom 7. Sporazuma, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine je ovlaštena koordinirati i nadzirati provedbu Sporazuma.