Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukrajina i Kanada potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

kanada – ukrajina

Resorni ministri Ukrajine i Kanade potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini između te dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Kanade Justin Tradeau boravi u zvaničnoj posjeti Kijevu gdje se sastao sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Poroshenkom i premijerom Ukrajine Vladimirom Groysmanom.

Nakon sastanka upriličena je ceremonija potpisivanja bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni koji je u ime Ukrajine potpisao ministar trgovine i razvoja te zemlje Stepan Kubiv, a u ime Kanade ministrica za međunarodnu trgovinu Chrystia Freeland.

Prvi čovjek Ukrajine je nakon potpisivanja sporazuma istakao kako je Kanada uvije bila i ostala pouzdan partner Ukrajine, te se zahvalio kanadskom narodu na podršci.

„Današnjim potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni smo napravili veliki iskorak. Ovim smo se obavezali da u narednih sedam godina uklonimo 99 posto carinskih prepreka međusobnoj trgovini. Ovo je dobra prilika za obje strane da prošire svoja tržišta“, kazao je Poroshenko.

I kanadski premijer Tradeau je istakao da su bilateralni odnosi Kanade i Ukrajine na dobrom nivou, ali i da postoje potencijali da se dodatno intenziviraju.

„Sa predsjednikom Poroshenkom imam veoma konstruktivan dijalog. Novopotpisani sporazum će dodatno unaprijediti našu trgovinsku razmjenu. Ovo je dobra prilika za širenje tržišta, ali i nove prilike za građane obje zemlje“, kazao je Tradeau.