poreska uprava rs

Ukupno moraju platiti 202 hiljade maraka: Pogledajte ko je sve kažnjen na Jahorini

Snijeg na Jahorini
30.11.2019., Jahorina, Bosna i Hercegovina - Snijeg na Jahorini. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Akcija, u kojoj su angažovana 22 inspektora Poreske uprave RS, započeta je u subotu ujutro i za tri dana izvršene su 53 posebne kontrole, te je tom prilikom izdat 31 prekršajni nalog, od čega 20 prekršajnih naloga za pravna lica i 11 prekršajnih naloga za samostalne preduzetnike

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske sproveli su trodnevnu akciju pojačane posebne kontrole poreskih obveznika na području Jahorine, tačnije Olimpijskog centra Jahorina, sa akcentom na kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrolu prijavljivanja radnika.

Кontrole su izvršene na osnovu prijava i informacija prikupljenih sa terena, podataka iz službenih evidencija koje vodi Poreska uprava RS, te sprovedenih analiza rizika, a prema kojima se došlo do određenih indicija da pojedini poreski obveznici na području Jahorine ne prijavljuju sav prihod Poreskoj upravi RS, te da ne prijavljuju radnike u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, saopšteno je iz PURS.

Akcija, u kojoj su angažovana 22 inspektora Poreske uprave RS, započeta je u subotu ujutro i za tri dana izvršene su 53 posebne kontrole, te je tom prilikom izdat 31 prekršajni nalog, od čega 20 prekršajnih naloga za pravna lica i 11 prekršajnih naloga za samostalne preduzetnike.

„Od tog broja 26 prekršajnih naloga izrečeno je za neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i pet prekršajnih naloga za neprijavljivanje radnika u jedinstveni sistem naplate doprinosa, zbog toga što je prilikom kontrole zatečeno šest neprijavljenih radnika“, navodi se u saopštenju.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, inspektori su izdali prekršajne naloge na ukupan iznos kazni od 202.000 КM, a kažnjeni su sljedeći poreski obveznici: T.R. „Max“ Jahorina, „Viktorija“ s.p.. Sokolac, Restoran „Trebevićki raj“ Trebević, „Rajska vrata“ sp Jahorina, „Vila Andrea“ sp Trebević, „Stanišić“ doo PJ Restoran „Brus“ Trebević, „Lavina“ Jahorina, zatim „Bord 20“ Jahorina, „Luing“ PJ „Centrala“ Jahorina, te „Ski feniks“ Jahorina.

Nakon ovih kontrola, inspektori Poreske uprave Republike Srpske su izrekli i 21 usmeno rješenje mjere zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 i 30 dana.

Pored toga, u toku ove akcije sprovođenja pojačanih posebnih kontrola inspektori Poreske uprave RS su obišli i više od 30 mjesta poslovanja, odnosno poreskih obveznika koji još uvijek nisu počeli sa radom.

„Tokom sprovođenja akcije uočeno je da su većina prekršajno kažnjenih poreskih obveznika povratnici u vršenju prekršaja, tj. da su u toku prethodnih kontrola takođe prekršajno kažnjavani, zbog čega su pojedinim poreskim obveznicima izrečene novčane kazne u dvostrukom iznosu“, rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

On je najavio da će Poreska uprava Republike Srpske i u narednom periodu, nastaviti sa ciljanim akcijama posebnih kontrola kod onih poreskih obveznika za koje postoje indicije o padu poreske discipline širom Republike Srpske, pa tako i na području Jahorine, piše Capital.