Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Online biznis forumi

Ulaganjem bh. dijaspore do razvoja jače ekonomije

undp (2) (1)

Bh. dijaspora je potentna, te im trebamo pripremiti konkretne programe podrške u cilju ekonomskih benefita – rekao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) u proteklom periodu održala je dva online Biznis foruma kroz podršku projekta „Dijaspora za razvoj“ (D4D), koji je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH) i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP-om BiH i IOM BiH.

Forumi su za cilj imali umrežavanje, predstavljanje ideja, inicijativa, projekata, potencijala za investiranje, izvoza proizvoda i usluga, generisanja novih radnih mjesta, zajedničkih ulaganja, javno-privatnog partnerstva, te pregled uspješnih priča investiranja bh. dijaspore u BiH, saopćeno je iz UNDP-a.

Da je Bosna i Hercegovina zemlja prilika, s velikim potencijalom za razvoj privrednog sektora, uvidjeli su i predstavnici bh. dijaspore, koji su, zajedno sa bosanskohercegovačkim privrednicima, prisustvovali održanim forumima.

Metalski sektor u Bosni i Hercegovini, uz baznu proizvodnju metala, tradicionalno je najjači i najuspješniji industrijski i izvozni sektor, koji u prosjeku čini oko 34,2 posto od ukupnog izvoza zemlje, što mu daje veliku prednost nad drugim izvoznim kategorijama. Tome svjedoče i iskustva učesnika prvog online Biznis Foruma na temu „Potencijali i perspektive investiranja u metalski sektor i prateće industrije u BiH“, koji je, nakon 62 održana B2B sastanka, rezultirao sa dvije investicije od strane bh. dijaspore u metalski sektor u BiH.

Prema sprovedenom istraživanju pod nazivom „Održivost emigracija iz Bosne i Hercegovine“, autora Ante Domazeta, Vjekoslava Domljana, Almira Pešteka i Faruka Hadžića, čak 20,1 posto iseljenika u dijaspori izjasnilo se da je spremno investirati u BiH, a 20,5 posto njih da su zainteresirani za razvijanje poslovnih odnosa sa firmama iz BiH. Ulaganja dijaspore su evidentna na cijeloj teritoriji BiH, poput onih u Općini Žepče, gdje je uložen kapital od 25 miliona KM i sada broji 14 kompanija i više od 200 uposlenika.

Jedan od uspješnih primjera saradnje dijaspore sa lokalnim zajednicama predstavljena na održanom Forumu jeste Općina Živinice, gdje je, prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića, najavljeno osnivanje naučno-tehnološkog parka kroz koji će se omogućiti razmjena znanja i iskustva, te ojačati umrežavanje, a sve u cilju novih investicija i boljeg kvaliteta života.

Voditeljica sektora za ruralni i ekonomski razvoj UNDP-a u Bosni i Hercegovini Adela Pozder-Čengić istaknula je da su kroz saradnju s dijasporom i lokalnim kompanijama u proteklom periodu realizirani brojni projekti koji doprinose održivom razvoju, te je podržana realizacija brojnih investicija od strane bh. dijaspore koji direktno doprinose boljem životnom standardu u BiH.

Učesnici drugog online Biznis Forum na temu „Potencijali i perspektive investiranja u poljoprivredu i proizvodnju hrane u BiH“ su imali priliku da čuju o bitnosti ulaganja lokalnih zajednica, što se moglo vidjeti na primjeru Općine Jajce, koja je u prošloj godini uložila pola miliona KM u oblast poljoprivrede kako bi motivisala mlade ljude da se bave ovim sektorom i postala pogodno tlo za nove strane investicije.

U cilju stvaranja uslova za angažman i uključivanje mladih u sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane, ulažu se veliki napori i udružuju sredstva i inicijative lokalnih zajednica, potencijalnih investitora iz dijaspore i projekata u ovoj oblasti.

– Smatram da bi ovo trebao biti i državni strateški program kako bi poljoprivredna proizvodnja bila dugoročno održiva. Bh. dijaspora je potentna, te im trebamo pripremiti konkretne programe podrške u cilju ekonomskih benefita – rekao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Da je BiH izuzetno pogodna lokacija za investicije iz poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane, dokazano je i na primjeru kompanije Voćar Piramida, čiji se vlasnik Sulejman Selimović nakon višegodišnjeg iskustva i angažmana u Evropi i Aziji odlučio vratiti u BiH. Danas, svoje proizvode plasira na tržišta Australije, Njemačke, Švedske i Turske.

Ono što je veoma bitno istaknuti jeste da je saradnja s predstavnicima dijaspore mnogo više od finansijskog ulaganja, ona predstavlja značajan doprinos ekonomskom i privrednom razvoju države, poput prijenosa znanja i vještina, stvaranja novih radnih mjesta, te globalne promocije zemlje.

Mladi, obrazovani ljudi godinama odlaze iz Bosne i Hercegovine, što ustvari predstavlja ogroman potencijal, jer upravo oni mogu mnogo doprinijeti BiH iz država u kojima trenutno žive i sa vezama koje stiču u razvijenim državama svijeta. Upravo zbog toga su forumi poput ovih ključni u povezivanju i izgradnji poslovnih odnosa lokalnih zajednica i privrednika sa bh. investitorima iz dijaspore i služe kao primjer, ali i doprinos poboljšanju komunikacije između njih.