Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjesto Hastoru, Nijemci većinski udio u Grammeru žele prepustiti Kinezima?

hastor

Tokom prošle godine Nijemci bh. milijarderu Nijazu Hastoru nisu prepustili veliki Grammer, a ova firma bi sada mogla preći u većinsko kinesko vlasništvo, javlja ugledni Bloomberg.

Grammer je jedan od najznačajnijih proizvođača autodijelova u Njemačkoj, a vrijednost ove kompanije procjenjuje se na 750 miliona eura.

„Grammer je još prošle godine prodao manji udio kompaniji Jifeng Auto kako bi se odbranili od kupovine dionica od strane bosanskohercegovačke porodice Hastor. Ova porodica trenutno posjeduje 19 posto dionica Grammera“, piše Bloomberg.

Podjećaju da su Hastori na prošlogodišnjoj skupštini dioničara Grammera pokušali smijeniti rukovodstvo ove firme, uključujući i izvršnog direktora Hartmuta Muellera. Upravo zbog djelovanja kompanije Jifeng Auto, do smjene rukovodstva nije došlo.

I Mueller je kasnije priznao da je sukob sa Hastorima negativno uticao na kompaniju, jer je pao broj narudžbi.

Kineska kompanija koja bi uskoro mogla preuzeti Grammer usko je povezana sa firmom Jifeng Auto koja već ima 25 posto dionica Grammera.

„Jifeng Auto neće direktno kupiti Grammer, a kompanija koja je poslala ponudu predložila je cijenu od 60 eura po dionici, što je 17 posto više od trenutne cijene na berzi“, piše Bloomberg.

Iz Grammera su također potvrdili da je ponuda stigla te da su pregovori u toku.

„U ovoj fazi pregovora nije sigurno da li će doći do prodaje. Trenutno procjenjujemo strateške opcije u najboljem interesu kompanije“, saopštili su iz Grammera.

Jifeng Auto je trenutno u vlasništvu porodice direktora ove kompanije Wanga Yipinga koji je ranije izjavio da Jifeng Auto i Grammer žele raditi na zajedničkom širenju na kineskom tržištu.

Porodica Hastor je vlasnik Preventa, grupacije koja djeluje na 15 lokacija u BiH i zapošljava 6.500 uposlenika. Ova grupacije je članica globalne kompanije koja upošljava preko 13.000 uposlenika na 36 lokacija u svijetu.