Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Unapređenje ekonomske suradnje, izvoza i investicija između Dubaija i BiH

dubai

S ciljem da se unaprijedi ekonomska suradnja, izvoz i investicije između Dubaija i BiH u Sarajevu je potpisan memorandum o saradnji između čelnika Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), BBI banke i Agencije za izvoz Dubaija (Dubai Exports), javlja Anadolu Agency (AA).

Memorandumom se predviđaju i zajedničke i individualne aktivnosti na promoviranju suradnje kroz organiziranje zajedničkih manifestacija, koordiniranju organizacije zajedničkih susreta i skupova koji će omogućiti uspostavljanje kontakata između investitora i vlasnika investicijskih projekata, kao i privrednika, a sve sa ciljem da se konkretizira zajednički rad na osnovu potpisanog dokumenta i ostvare poslovni rezultati kojima će sve strane biti zadovoljne.

Potpisnici memoranduma će ulagati zajedničke napore sa ciljem pronalaska investitora iz Dubaija koji su zainteresirani za trgovinu i investiranje u BiH, i obrnuto.

Organizirat će posjete privrednih delegacija iz BiH u Dubai i obrnuto radi povezivanja privrednika u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima.

Koristit će mreže kontakata radi povećanja trgovine i investicija, razmjenjivati informacije u svrhu promoviranja privrednih mogućnosti, kao i projekte za koje su zainteresirani investitori.

Potpisivanje memoranduma i njegova implementacija će doprinijeti poboljšanju imidža Bosne i Hercegovine i promociji zemlje u ovom dijelu svijeta, s obzirom da je nedostatak finansijskih sredstava FIPA-e dosad onemogućavao preduzimanje značajnijih aktivnosti.