Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Unapređenje poslovnog ambijenta u Bijeljini

bijeljina

S ciljem unapređenja poslovnog ambijenta na lokalnom nivou Gradska uprava Bijeljine započela je realizaciju projekta “Unapređenje poslovnog okruženja sjeveroistočnog dijela Republike Srpske” čija je vrijednost 212.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

Projektom se predviđa uspostavljanje međuopštinskog partnerstva sa susjednim opštinama Ugljevik i Lopare da bi se privukli novi i zadržali postojeći investitori, kao i podizanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave i privrednika na ovom području.

Projekat “Unapređenje poslovnog okruženja sjeveroistočnog dijela Republike Srpske” podržan je sredstvima finansijskog mehanizma za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj koji je uspostavljen kroz zajedničku inicijativu Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa UN u BiH.

Provođenje projekta predviđa održavanje obuka na temu investicione promocije za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave i obuke za pripremu prijedloga projekata i izrade biznis planova za privrednike kroz koje će najmanje 20 preduzetnika iz tri jedinice lokalne samouprave povećati svoju konkurentsku sposobnost i unaprijediti poslovanje.

U Bijeljini je predviđeno i unapređenje poslovne infrastrukture u okviru Industrijske zone dva gdje je najavljena izgradnja dijela saobraćajne infrastrukture u dužini od 390 metara, čime će se omogućiti pristup do devet građevinskih parcela u vlasništvu Grada Bijeljina.

Iz Gradske uprave navode da je u uređenje Industrijske zone dva, do sada izdvojeno preko 1,8 miliona KM, od čega 1,4 miliona KM za kupovinu zemljišta i rješavanje imovinsko pravnih odnosa i 450.000 KM za izgradnju saobraćajne infrastrukture unutar zone.

Partneri na projektu su opštine Ugljevik i Lopare, Područna privredna komora regije Bijeljina i bijeljinska kompanija “Steko centar”, a njegova realizacija trajaće do oktobra.