UniCredit Fondacija podržala tri poslovne ideje sa 117.000 KM

ivan_vlaho

UniCredit Fondacija je zaključila drugi poziv za projekte u Bosni i Hercegovini koji su povezani sa društvenim poduzetništvom, te objavila tri najuspješnije poslovne ideje kojima je dodijeljeno ukupno 117.000 KM.

OPZ “Tarevci”, Modriča će za poslovnu ideju za povećanje kapaciteta za sušenje voća i povrća dobiti 39.000 KM, Udruženju za socijalno uključivanje osoba sa MR TK, Tuzla će za socijalno poduzetništvo osoba sa invaliditetom biti dodijeljeno 38.100 KM, a OPZ “Žena” iz Bratunca će za poslovnu ideju hladnjača za jagodičasto voće dobiti 39.900 KM.

Poziv za finansiranje društveno poduzetnih poslovnih ideja u Bosni i Hercegovini je u novembru pokrenula UniCredit Fondacija zajedno sa UniCredit Bank i Fondacijom Mozaik. Fond je namijenjen za razvoj/unaprijeđenje postojećeg društvenog poduzeća/zadruge ili za registraciju uspješnih prihodovnih aktivnosti u novo društveno poduzeće.

Poziv je bio otvoren od 7.11.2014. do 28.11.2014. godine, a na poziv su se mogle javiti sve neprofitne organizacije i zadruge sa teritorije Bosne i Hercegovine. Fondacija Mozaik je, zahvaljući dugogodišnjem iskustvu u administraciji grantova, provela složen i transparentan proces kroz koji je od 57 pristiglih projekta odabrano 3.

zoran_puljicDirektor Fondacije Mozaik, Zoran Puljić, izjavio je ovim povodom: “Društveno poduzetništvo je prilika za Bosnu i Hercegovinu. Odabrali smo najbolje od ponuđenih projekata i očekujemo konkretan i održiv utjecaj na ekonomska i socijalna pitanja u lokalnim zajednicama.”

“Ponosni smo što u saradnji sa neprofitnom organizacijom naše grupacije, UniCredit Fondacijom, imamo već drugi put priliku da pomognemo razvoju društvenog poduzetništva u našoj lokalnoj zajednici. Vjerujemo da će sredstva koja su dodijeljena odabranim poslovnim idejama pomoći kako bi se iste unaprijedile i značajno doprinijele svojoj lokalnoj zajednici. Mi u UniCredit Bank ćemo i u budućnosti nastaviti davati svoj maksimalan doprinos podršci našoj društvenoj zajednici”, izjavio je direktor UniCredit Bank, Ivan Vlaho.