Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uprkos upozorenjima

Uoči Božića više od 1,19 miliona putnika prošlo kroz američke aerodrome

Sjedinjene Države zabilježile su više od 3.000 smrtnih slučajeva drugi dan zaredom u srijedu, prema Reutersovom popisu. Broj smrtni slučajeva u SAD-u od izbijanja pandemije u martu premašio je 326.000

Amerikanci su u četvrtak slavili Badnjak dok su zaraze koronavirusom eksplodirale diljem zemlje, a politički čelnici upozorili su ih da ne putuju ili se okupljaju u velikim grupama, dok se novi vrlo zarazni soj virusa širi Evropom, izvještava Reuters.

Više od jednog miliona ljudi primilo je prvu od dvije doze vakcine od 14. decembra, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Postizanje imuniteta stada protiv virusa moglo bi zahtijevati vakcinisanje i do 90 posto Amerikanaca, rekao je u intervjuu za New York Times dr. Anthony Fauci, najistaknutiji američki stručnjak za zarazne bolesti.

“Zaista ne znamo koliki je stvarni broj. Mislim da je stvarni raspon negdje između 70 i 90 posto. Ali, ću reći 90 posto “, rekao je Fauci.

Fauci, koji savjetuje i republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i novoizabranog predsjednika Joea Bidena, demokratu, u vezi s pandemijom, priznao je da je revidirao svoje procjene naviše u odnosu na ranije godine, kada je rekao da će nacija postići imunitet stada vakcinisanjem 60 do 70 posto stanovništva.

Sjedinjene Države zabilježile su više od 3.000 smrtnih slučajeva drugi dan zaredom u srijedu, prema Reutersovom popisu. Broj smrtni slučajeva u SAD-u od izbijanja pandemije u martu premašio je 326.000.

Države Tennessee i Kalifornija postale su epicentri najnovijeg talasa infekcija.

Državni i lokalni čelnici pozvali su Amerikance da ne putuju za praznike, rekavši da su proslave Dana zahvalnosti dodatno proširile virus.

Mnogi Amerikanci, umorni nakon više od devet mjeseci zaključavanja, oglušili su se na upozorenja. Više putnika putovalo je u srijedu na komercijalne letove nego bilo koji drugi dan pandemije, a 1.191.123 putnika prošlo je kroz zračne luke, prema podacima američke Uprave za sigurnost saobraćaja.