Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krizna situacija

UPFBiH pozvalo banke da ne povaćavaju kamate privrednim društvima

uoupfbih (1)

Od banaka u narednom periodu očekujemo da pokažu malo više društvene odgovornosti u smislu očuvanja radnih mjesta i privrednih subjekata koji su njihovi najznačajniji klijenti, istakli su iz Udruženja poslodavaca FBiH

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine posljednjih dana obaviješteno je od određenog broja članica da su im poslovne banke sa kojima sarađuju najavile povećanje kamata u narednom periodu. U Udruženju poslodavaca FBiH smatraju da je, ukoliko su ove informacije tačne, pa čak i ukoliko je ta opcija navedena u ugovorima koje banke imaju sa privrednim društvima, povećanje kamata sasvim neprimjereno, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Najava povećanja kamata na postojeće kredite kompanijama je neprihvatljiva i nekorektna. U uslovima kada kompletna svjetska pa tako i bh. privreda trpi stravične posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa, pokušaj pojedinih banaka da povećanjem kamata sačuvaju ionako visoke bankarske profite, u potpunosti zanemarujući interese klijenata, smatramo neprihvatljivim“, ističu iz UPFBiH.

Iz UPFBiH još jednom naglašavaju da u uslovima krize svi moraju preuzeti svoj dio tereta kako bi se kriza što bezbolnije prevazišla, pa tako i banke.

“Od banaka u narednom periodu očekujemo da pokažu malo više društvene odgovornosti u smislu očuvanja radnih mjesta i privrednih subjekata koji su njihovi najznačajniji klijenti. Također, očekujemo da u prvom planu poslovanja banaka bude opšti društveni interes, a ne briga za vlastiti profit“, naglašavaju iz UPFBiH.

Ističu da će UPFBiH pratiti situaciju sa najavljenim povećanjem kamata te ukoliko do toga dođe, biće zatražena intervencija nadležnih institucija i o tome će obavijestiti javnost.