praznična sezona

Upitno održavanje njemačkih božićnih sajmova zbog koronavirusa

Njemacka_koronavirus_Bozic_Xinhua

Diljem Njemačke u toku je izgradnja oko 3.000 tradicionalnih božićnih sajmova. Vlasnici štandova – uglavnom porodičnih poduzeća – su kupili robu, zaposlili osoblje i platili najam štandova

Jesu li njemački božićni sajmovi pod upitnikom da i drugu godinu zaredom zbog pandemije koronavirusa ne budu održani, je pitanje koje se nameće zbog rastućeg broja slučajeva koronavirusa, piše dpa.

Tržnice su veliki dio njemačke praznične sezone. Svake se godine dijelovi gradskih središta mijenjaju postavljanjem drvenih koliba u kojima se prodaju božićni ukrasi, posebna jela i kuhano vino. Također privlače turiste i kupce, što ih čini ključnim dijelom zimskog turizma i ekonomije.

Pandemija je rezultirala njihovim otkazivanjem prošle godine. Ove godine su dobili zeleno svjetlo. No, s porastom stope zaraze, sada se postavljaju pitanja u posljednjem trenutku o tome mogu li se one doista dopustiti.

Michael Kretschmer, premijer pokrajine Saske, pozvao je na otkazivanje božićnih sajmova s ​​obzirom na drastičan porast Covid zaraze.

“Ne možete zamisliti da stojite na božićnom sajmu, pijete kuhano vino, a u bolnicama je sve nategnutije stanje do krajnjih granica”, rekao je u komentaru za RTL/ntv.

Rekao je da savezne i državne vlade moraju donijeti odluku i ne prepustiti je lokalnim političarima i tržišnim operaterima.

Diljem Njemačke u toku je izgradnja oko 3.000 tradicionalnih božićnih sajmova. Vlasnici štandova – uglavnom porodičnih poduzeća – su kupili robu, zaposlili osoblje i platili najam štandova.

Istraživanje Yougova koje je početkom novembra naručio dpa pokazalo je da su odrasli u Njemačkoj podijeljeni oko toga koja su pravila Covida prikladna za božićne sajmove. Samo osam posto smatra da ih treba u potpunosti ukinuti.

Nasuprot tome, 71 posto ispitanih je izjavilo da “definitivno” ili “vjerojatno” ove godine želi ići na božićni sajam.

Sezona božićnih sajmova ove godine ponegdje počinje posebno rano, jer gradske vlasti nastoje vlasnicima štandova dati priliku da koliko toliko ostvare dobit nakon prošlogodišnjih gubitaka.