Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hitna sjednica ESV

Upozorenja da bi Nacrt Zakona o radu mogao dovesti do protesta

vladafbih

U Federaciji Bosne i Hercegovine je, od posljednje sedmice marta bez posla ostalo više od 20.000 ljudi

Za danas je ponovo zakazana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća. Prethodno je u dva navrata otkazivana.

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritorij FBiH nadležno je između ostalog da prati, razmatra i ocjenjuje uticaj ekonomske i socijalne politike i mjera ekonomske i socijalne politike na razvoj i socijalnu stabilnost, razmatra, podstiče zaključivanje i ocjenjuje primjenu kolektivnih ugovora i s tim u vezi dostavlja informacije i obrazloženja ministarstvu nadležnom za rad podstiče mirno rješavanje kolektivnih radnih sporova, predlaže Vladi, poslodavcima i sindikatima vođenje usklađene politike cijena i plata.

U Federaciji Bosne i Hercegovine je, od posljednje sedmice marta bez posla ostalo više od 20.000 ljudi. Argument Vlade je da se taj trend mora hitno zaustaviti, a da se poslodavcima i privredi mora olakšati poslovanje u izuzetno složenim okolnostima. Predloženi Nacrt Zakona o radu u Federaciji BiH je skandalozan, poručuju sindikalci. Ne slažu se s amandmanima poslodavaca. Tvrde da žele uništiti ionako posrnulu ekonomiju. Poslodavci tvrde: čuvaćemo radna mjesta.

Predloženi amandmani u Nacrtu zakona o radu pogubni su za radnike, kažu sindikalci. Pa tako poslodavac može otpustiti radnika bez otpremnine, prema procjeni skratiti radno vrijeme, a ako je pad prihoda 20 % i više, proporcionalno smanjiti i platu. Radnik može biti poslan i na neplaćeno odsustvo do dva mjeseca.

Nekorektno ponašanje prema radnicima moglo bi u skorije vrijeme dovesti do talasa protesta i štrajkova, najavljuju iz Sindikata solidarnosti TK, prenosi BHT.