Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprava GIKIL-a nije uvjerila predstavnike vlasti da radi na poboljšanju zaštite okoliša

gikil – press

U Sarajevu je danas održan sastanak o aktuelnoj problematici u vezi sa radom društva GIKIL d.o.o. Lukavac, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, Jakub Suljkanović, premijer Tuzlanskog kantona, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i predstavnici Uprave i sindikata GIKIL-a.

Đapo, koja je inicirala održavanje sastanka, istakla je da predstavnici GIKIL-a nisu dali uvjeravanja da su ozbiljno shvatili rješenje koje su dobili od inspekcije da u roku od 30 dana moraju otkloniti sve nedostatke u radu i podnijeti zahtjev za okolinsku dozvolu ili će u suprotnom kompanija biti zatvorena.

“S jedne strane imamo hiljadu radnih mjesta. Sindikati se bore za ta radna mjesta, razumijemo ih jer su to ljudi koji su u ratu išli i čuvali ta radna mjesta. Naravno, u zemlji gdje je nezaposlenost velika, kao što je BiH, a svi živimo od plate, znamo šta znači ostati bez radnog mjesta. Naravno, razumijemo i suosjećamo s njima, ali s druge strane imamo investitora koji je prilično neodgovoran“, kazala je Đapo.

Istakla je da se 2003. godine desila privatizacija “na veoma čudan način, te da je 51 posto vlasništva dato stranom ulagaču, koji je u principu koristio resurse i radnu snagu BiH, a izbjegavao je ulaganja u zaštitu okoliša”.

“Lukavac je industrijski grad u kojem imamo odlične investitore, poput Cementare Lukavac gdje imamo austrijskog investitora, sada je ‘Sodaso Sisecam’ uzeo turski investitor, koji ozbiljno ulažu i pored toga poboljšavaju uslove rada i moderniziraju svu tehnologiju i ponašaju se u skladu sa okolinskom dozvolom. Međutim, GIKIL i do danas, iako su 22. augusta primili rješenje o zatvaranju, nisu uzeli čak ni kompaniju da im pripremi zahtjev za okolinsku dozvolu koji bi u skladu sa zakonima BiH“, rekla je Đapo.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović rekao je da je najbitnije da su se danas svi saglasili da GIKIL treba pokušati sačuvati, da treba poštivati zakone BiH, da Uprava GIKIL-a treba ispoštovati mjere koje su naložene od strane Uprave za inspekcijske poslove i podnijeti zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole kako bi poslovali na zakonit način.

“Od Uprave GIKIL-a dobili smo uvjeravanja da će oni investirati u zaštitu životne sredine i zaštitu na radu u određenoj mjeri, ali čini mi se da ta njihova uvjeravanja nisu baš prezentirana na najozbiljniji način. Poduzeli su neke mjere, kada je u pitanju nalaze Federalne uprave za inspekcijske poslove. Međutim, nismo sigurni da li su te mjere dovoljne, jer nisu pripremili dinamički plan prezentirali i dalji dovoljne garancije da će on biti ispunjen, kako bi smo mi kao nadležne institucije mogli da stanemo iza GIKIL-a i kažemo da GIKIL ima perspektivu i da može opstati“, istakao je Suljkanović.

Ajdinović naglašava da je Federalna uprava za inspekcijske poslove proteklih godina kontinuirano nadzirala, ne samo GIKIL, nego i ostale takozvanih velike zagađivače.

“Zaista se radi o jednom od najnedisciplinovanijih privrednih subjekata u Federaciji BiH. Nažalost i danas tokom sastanka nismo čuli ohrabrujuće poruke od menadžmenta GIKIL-a“, kazao je Ajdinović.

Dodao je da se GIKIL žalio na rješenje o obustavi rada, koje je dobio od inspekcije, te da imaju prostora da poprave neke stvari. Rok za rješenje žalbe je 30 dana, a GIKIL je danas uložio apelaciju.

“Problem je i vodna dozvola koju posjeduje GIKIL, tako da smo u prethodnoj sedmici uputili akt nadležnoj Agenciji za vodno područje rijeke Save u smislu preispitivanja dozvole. Smatram da postoji prostor da se preispita da li ta vodna dozvola uopšte može doći u situaciju da je izdata i da je na snazi“, istakao je Ajdinović.

Kazao je i da je njemu žao što je GIKIL došao u ovakvu situaciju, te da je Uprava za inspekcijske poslove prethodnih iscrpila sve zakonske mogućnosti u postupanju. Izdat je veliki broj prekršajnih naloga i rješenja o otklanjanju nedostataka.

“Svako to rješenje je naišlo na otpor, nerazumijevanje i neodgovornost od strane menadžmenta GIKIL-a i zapravo do sada skoro nijedna mjera inspektora u prethodnom periodu nije ispoštovana. Iako je GIKIL poslovao u ovom periodu od godinu i po dana koliko je trajao postupak izdavanja, sada već znamo neizdate okolinske dozvole, inspekcija je radila svoj posao i 20 nadzora smo obavili u tome periodu“, naglasio je Ajdinović.

Prema nekim procjenama, ukoliko GIKIL ne bude ništa poduzeo na polju poboljšanja tehnologije kako bi se zaštitila okolina, može se u novembru ove godine očekivati zabrana rada preduzeća.