Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rmu banovići

Upriličen prijem porodica šehida i poginulih boraca Općine Banovići

prijem rmu banovici

Predsjednik Komisije za prijem porodica šehida i poginulih boraca, Emir Rahmanović, u ime Rudnika pozdravio je prisutne i naveo da je prijem običaj koji se praktikuje svake godine

U Radničkom domu, povodom obilježavanja Dana rudara, upriličen je prijem za 76 porodica šehida i poginulih boraca u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1991. – 1995. godine sa područja općine Banovići.

Prijem se već tradicionalno organizuje povodom obilježavanja jednog od najznačajnijih praznika rudnika „Banovići“, te se i na taj način pokazuje briga i pažnja za porodice nekadašnjih radnika. Kao i svaki put do sada uručene su jednokratne novčane pomoći, a ove godine novčana pomoć uručena je i porodicama svih radnika poginulih i umrlih na radu u Rudniku.

Predsjednik Komisije za prijem porodica šehida i poginulih boraca, Emir Rahmanović, u ime Rudnika pozdravio je prisutne i naveo da je prijem običaj koji se praktikuje svake godine.

-Rukovodstvo Rudnika nastoji da u svakoj situaciji u skladu sa mogućnostima pomogne porodicama onih koji su živote dali za našu domovinu. Samoinicijativno su preuzeli brigu oko zapošljavanja djece šehida, kao i njihovog stipendiranja. Prijem je najmanje što se može uraditi, mi nastojimo da se porodice bar jednom godišnje okupe i da im se ukaže pažnja koju zaslužuju, jer nikada ne smijemo zaboraviti one zahvaljujući kojima danas živimo u miru. – kazao je Rahmanović.

Nakon nešto više od dvije decenije od agresije na Bosnu i Hercegovinu porodice još uvijek dijele istu bol, bol za gubitkom najmilijih. Za Jasnu Karahodžić, koja je u proteklom ratu izgubila oca, prijem ali i simbolična novčana pomoć imaju veliko značenje i poruku. Kroz suze se zahvalila menadžmentu Rudnika.

-Organizovani prijem za naše porodice i novčana pomoć nisu toliko važni koliko je važno njihovo značenje, a to je da nismo zaboravljeni i da neko pamti našu tragediju. Posebno se zahvaljujem rukovodstvu na tome što su obezbijedili posao mom bratu i suprugu. – rekla je Karahodžić.

I ove godine da oda počast svom poginulom ocu došao je Mirnes Lević koji od svoje 23. godine radi u Rudniku. Izvijesno vrijeme radio je u Podzemnoj eksploataciji uglja kao i njegov otac i kako kaže, kolege se rahmetli oca još uvijek sjećaju i rado pričaju o njemu. Za njega odavanje počasti poginulim kolegama predstavlja još jedan vid rudarske solidarsnosti i velikodušnosti.

Delegacija Rudnika zajedno sa članovima porodica poginulih boraca položila je cvijeće na Centralnom spomen obilježju. Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe prisjetili su se hrabrih sinova i odali dužno poštovanje onima koji su u temelj slobode BiH ugradili svoje živote.