Biznis

salvador

Uprkos neslaganju većine stanovništva: Prvi na svijetu uveli bitcoin kao zvaničnu valutu

07/09/2021
Foto: Unsplash

Salvador je od danas, prva zemlja koja je usvojila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, s planovima za korišćenje vulkanske geotermalne energije za napajanje "rudarenja" digitalne valute, piše londonski The Times.

Prkoseći upozorenjima velikih ekonomija i finansijskih regulatora ali i neslaganju većine stanovništva te centralnoameričke države, Salvador je postao prva zemlja u svijetu u kojoj se bitcoin koristi kao zvanična valuta što bi, smatraju analitičari, moglo da utiče na položaj kriptovaluta u globalnom finansijskom sistemu, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Salvador je od danas, prva zemlja koja je usvojila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, s planovima za korišćenje vulkanske geotermalne energije za napajanje “rudarenja” digitalne valute, piše londonski The Times.

Bitcoin, uz američki dolar, koji je u Salvadoru usvojen 2001. i koji će se i dalje koristiti kao “referentna valuta”, postaje zvanična valuta najmanje države Centralne Amerike i prema zakonu mora da se prihvati kao plaćanje kada se ponudi, osim ako dobavljači ili primaoci nemaju tehnologiju za obavljanje transakcija.

Neće biti podložan porezu na kapitalnu dobit, pa se čak može koristiti i za plaćanje poreskih doprinosa.

Vlada je formirala fond od 150 miliona dolara u Razvojnoj banci Salvadora koji će se koristi za pretvaranje bitcoina u američku valutu. Međutim, dodaje Times, 70 odsto stanovništva ne koristi banke. Također, za korištenje bitcoina neophodan je pristup internetu a samo 45 odsto zemlje je umreženo.

Salvadorski predsjednik Nayib Bukele obećao je izgradnju infrastrukture koja će ruralnom stanovništvu omogućiti povezivanje s internetom.

Pokušao je također da riješi zabrinutost za sredinu zbog energetski intenzivnog bitcoin rudarenja kada kompjuteri troše velike količine energije, sugerišući da bi obilna proizvodnja geotermalne energije u Salvadoru, čiji je potencijal uglavnom neiskorišten, mogla igrati ulogu u pokrivanju energetskog duga.

Većina stanovnika Salvadora ne slaže se s vladinom odlukom da usvoji bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, a mnogi ne znaju kako da koriste digitalnu valutu i nepovjerljivi su prema tom projektu, pokazalo je istraživanje Centralnoameričkog univerziteta, piše Reuters.

Najmanje 67,9 odsto od 1.281 ispitane osobe izjavilo je da se ne slaže ili da se jako protivi korištenju bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja, dok je nešto više od 32 odsto ispitanika kazalo da se slaže s tim na određenom nivou.

Istraživanje je također pokazalo da većina ispitanika misli da će glavni korisnici upotrebe bitcoina biti bogati, strani ulagači, vlada i poslovni čelnici.

Dok se Salvador pripremao da postane prva zemlja u svijetu u kojoj je bitcoin zvanična valuta, u zemlji su registrovane podjele i skepticizam oko mjera koje vlada predstavlja kao način za podsticanje ekonomskog razvoja i zapošljavanja, ističe BBC.

Vlada je također građanima ponudila besplatan digitalni novčanik na kojem mogu dobiti 30 dolara u bitcoinima.

Međutim, ističe BBC, nedavni protesti u glavnom gradu San Salvadoru pokazali su nedostatak povjerenja među građanima, od kojih mnogi još nisu upoznati s kriptovalutama.

Dok se projekat uvođenja bitcoina kao zvanične valute u maloj centralnoameričkoj državi s oko 6,4 miliona stanovnika suočava sa skepticizmom naprednih ekonomija i MMF-a, neki to smatraju revolucionarnim, piše The Financial Times, ističući da su kriptovalute privlačnije u zemljama s istorijom finansijske nestabilnosti i često postaju alternativa slabim nacionalnim valutama.

“Trebali bi to da shvatimo vrlo ozbiljno”, kaže koautor knjige “Lančana reakcija: Kako će blockchain promijeniti svijet u razvoju” Paul Domian, naglasivši da se s bitcoinom u Salvadoru mijenja položaj kriptovalute u globalnom finansijskom sistemu i ubrzava cijelu raspravu o digitalnim valutama.

Domian smatra da je Salvador “prava zemlja” za takav eksperiment jer nije pod sankcijama, a putem MMF-a je uključen u međunarodni finansijski sistem.

Dodaje da će se iz primjera Salvadora, koji u priču o bitcoinu unosi element legitimnosti, moći naučiti značajne lekcije.

Dok su analitičari kriptovaluta uzbuđeni zbog eksperimenta s bitcoinom u Salvadoru, većina regulatora u Evropi i SAD to je dočekala hladnije, iznoseći stroga upozorenja o opasnostima trgovanja kriptovalutama.

U naprednim ekonomijama, navodi The Financial Times, mnogi u finansijskom svijetu sumnjičavo gledaju na kriptovalute u domenu spekulativnog i vrlo promjenjivog hira koji može završiti samo loše.

Nakon najave plana Salvadora, MMF je krajem jula upozorio na opasnosti s kojima se zemlje mogu susresti navodeći kako bi raširena upotreba nestabilnih novčića mogla narušiti “makroekonomsku stabilnost” i potencijalno izložiti finansijske sisteme nezakonitim aktivnostima.

Britanski regulator upozorilo je da “ako potrošači ulažu u ove vrste proizvoda, treba da budu spremni da bi mogli da izgube sav novac”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.