Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić s EBRD-om

Upućen apel za ratifikaciju međunarodnih finansijskih ugovora

zvizdic ebrd

Na čekanju je više od milijarde eura, ne samo sredstava EBRD-a nego i drugih međunarodnih finansijskih institucija, rekao je Zvizdić

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, primio je danas u oproštajnu posjetu Iana Browna, dosadašnjeg šefa ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u Bi, i u nastupnu posjetu Manuelu Naessl, novoimenovanu šeficu ureda EBRD-a u BiH. Sastanku je prisustvovala i Zsuzsanna Hargitai, direktorica EBRD-a za Zapadni Balkan. Nakon sastanka Zvizdić je istakao da su zaključili da je najvažnije u ovom trenutku uputiti apel Parlamentarnoj skupštini BiH da ratifikuje međunarodne finansijske ugovore, vrijedne oko milijardu eura, kako bi se krenulo sa realizacijom projekata, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Želim posebno istaknuti da je EBRD najznačajnija međunarodna finansijska institucija i partner BiH u realizacija naših ekonomskih ciljeva, razvoja infrastrukture i drugih bitnih projekata za privredni oporavak i razvoj BiH“, kazao je Zvizdić i dodao:

“Jako smo zahvalni EBRD-u na činjenici da je do sada u BiH investirano skoro 2,5 milijarde eura u 160 različitih projekata, 73 su u ovom trenutku aktivna. Ti projekti se ne odnose samo na izgradnju transportne infrastrukture, govorimo i o drugim važnijim sektorima, kao što je energetska efikasnost, razvoj malih i srednjih preduzeća i zelena ekonomija.”

Istakao je da EBRD ostaje najpouzdaniji partner BiH, te da je samo na koridoru 5c angažovano preko 800 miliona eura sredstava te finansijske institucije.

“To su svakako bazna, najvažnija sredstva na kojima se temelje svi planovi izgradnje tog najvažnijeg transportnog koridora za BiH. U nastavku naše saradnje radićemo na jačanju poslovnog okruženja, kako bi stvorili pretpostavke za ulaganje sredstava, ne samo u infrastrukturu nego, svakako, i za razvoj malih i srednjih preduzeća. Dakle, za jačanje privatnog sektora, za projekte u sferi obnovljive energije i energetske efiksnosti i u sferi zelene ekonomije“, poručio je Zvizdić.

Potom je naglasio da su zaključili da zajednički trebaju poslati poruku o bitnosti brze i hitne ratifikacije finansijskih sporazuma, koji u ovom trenutku čekaju na ratifikaciju i odobravanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Na čekanju je više od milijarde eura, ne samo sredstava EBRD-a nego i drugih međunarodnih finansijskih institucija. To su sredstva čija je namjena vezana za izgradnju transportne infrastrukture, komunalne infrastrukture, za razvoj poljoprivrede, za jačane sektora zaštite okoliša, obnovljive energije i u konačnici za otvaranje novih prijeko potrebnih radnih mjesta, posebno za mlade, sposobne, obrazovane ljude“, istakao je Zvizdić.

Hargitai je rekla da je za BiH jako važno da se što prije okonča najveći infrastrukturni projekat koridor 5c, koji građani plaćaju kroz akcize.

“Druga stvar je način na koji se može uključiti privatni sektor u razvoj BiH i posebno pitanje je ulaganje u sektor obnovljive energije. BiH je trenutno bijela tačka na mojoj karti Zapadnog Balkana u kojoj skoro da nema niti jedan projekat koji se implementira u oblasti obnovljivih izvora energije. Mislim da smo se složili da to moramo promijeniti“, kazala je Hartigai i nastavila:

“Pod tri, zaključili smo da nije dobro da EBRD pruža podršku samo u razvoj infrastrukture u BiH nego i da podrži privatni sektor, bilo da je to jačanje ili izmjene postojećih propisa. Jedno od potencijalnih područja na kojem možemo izgraditi našu saradnju je turizam. BiH zaista ima turistički potencijal koji treba iskoristiti.“

U tom pogledu EBRD radi studiju za razvoj turizma za područje Zapadnog Balkana, koji će biti svojevrstan priručnik za novu direktoricu EBRD-a u BiH.

“Radujem se izazovima. Nadam se da ću ostati dobar partner bh. vlastima, kao i moj prethodnik i da ćemo nastaviti da radimo dobre investicije u BiH. Za nas ulaganje u infrastrukturu će i dalje biti bitno, želimo da poboljšamo komunalne usluge, da pružimo građanima bolje usluge i da postignemo rezultate koji će biti vidljivi i od koristi za građane. Angažovaćemo se i u projektima zelenih gradova koji se već implementira u Banjaluci, Kantonu Sarajevo i Zenici, gdje radimo na poboljšanu komunalnih usluga, javnog prevoza i infrastrukture“, naglasila je Naessl.

Na kraju je istakla da će se EBRD angažovati u jačanju malih i srednjih preduzeća i privatnog sektora, kako bi se poboljšala poslovna klima u BiH.