Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski dan turizma

USAID obilježava Svjetski dan turizma u Bosni i Hercegovini

Turisti preplavili ulice Sarajeva
03.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon duzeg vremena u Sarajevu sve veci broj turista na ulicama. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

– Zahvaljujući jedinstvenim prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine, kao i brojnim aktivnostima koje provode USAID i lokalni privatni i javni sektor, nestrpljivo očekujemo značajan oporavak i dalji razvoj turističkog sektora u 2021. – najavljeno je iz USAID-a

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obilježava 27. septembar, Svjetski dan turizma nizom aktivnosti usmjerenih na unapređenje turističkog sektora i pretvaranja Bosne i Hercegovine u najuzbudljiviju turističku destinaciju na svijetu.

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) otvara obuku Kreiranje atraktivnih festivala koju vodi Halle Butwin, direktorica specijalnih programa prestižnog Smithsonian instituta za folklor i kulturno nasljeđe. Obuka je namijenjena svim organizatorima festivala kulture i organizacijama za rukovođenje destinacije.

Također, USAID Turizam će potpisati Sporazume o saradnji s kompanijama HoldINA i Energopetrol, koja spadaju među najveće lance benzinskih stanica u Bosni i Hercegovinu, i vodeće regionalne kompanije na Balkanu.

Saradnja podrazumijeva pružanje obuke koja se temelji na oficijelnim Smjernicama i protokolima za zaštitu od COVID-19 u turizmu uposlenicima INA i Energopetrol Fresh Cornera putem Turizam akademije, online edukacione platforme za turistički sektor koju je razvio USAID Turizam.

Konačno, USAID Turizam će zvanično predstaviti Online finansijski direktorij (VIDEO), sveobuhvatni dokument s informacijama o dostupnim izvorima finansiranja za turistički sektor u Bosni i Hercegovini.

– Zahvaljujući jedinstvenim prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine, kao i brojnim aktivnostima koje provode USAID i lokalni privatni i javni sektor, nestrpljivo očekujemo značajan oporavak i dalji razvoj turističkog sektora u 2021. – najavljeno je iz USAID-a.