Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diaspora Invest

USAID predstavio vodič za nove alate komunikacija sa dijasporom

diaspora invest usaid
FOTO: Diaspora Invest

Digitalna era donosi alate koji omogućavaju brzu, transparentnu i dvosmjernu komunikaciju. Aplikacijama, automatizacijom komunikacije, društvenim medijima i web-platformom, jedinice lokalne samouprave sada mogu postići daleko veći doseg i interakciju

USAID-ov projekat “Diaspora Invest” predstavio je danas nove mehanizme za jačanje povezivanja lokalnih zajednica s bosanskohercegovačkom dijasporom, saopćili su realizatori projekta.

Vodič za jedinice lokalne samouprave pod nazivom “Novi alati komunikacije u savremenom dobu” služiće zaposlenicima općina i gradova koji sarađuju sa dijasporom.

– Ova inicijativa je odraz sve veće potrebe za prilagođavanjem komunikacijskim trendovima u digitalnom dobu. Uz ubrzani tempo tehnološkog napretka, tradicionalni načini komunikacije postaju zastarjeli, što je stalni izazov za jedinice lokalne samouprave.

Vodič je kreiran s ciljem da pruži lokalnim zajednicama konkretne smjernice i alate kako bi efikasno komunicirale i povezivale se s dijasporom koja je sve više raspršena širom svijeta.

S obzirom na to da mnogi članovi dijaspore često imaju snažnu želju da doprinesu svojoj domovini, bilo kroz investicije, turizam ili povratak, ovaj vodič služi kao most ka ostvarivanju tih potencijala – poručio je Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore.

Jedinice lokalne samouprave su prva tačka kontakta za mnoge članove dijaspore koji žele da se ponovno povežu s domovinom. Stoga je osavremenjivanje njihovih komunikacijskih metoda od suštinskog značaja.

Digitalna era donosi alate koji omogućavaju brzu, transparentnu i dvosmjernu komunikaciju. Aplikacijama, automatizacijom komunikacije, društvenim medijima i web-platformom, jedinice lokalne samouprave sada mogu postići daleko veći doseg i interakciju.

Osim što omogućava direktnu komunikaciju, digitalizacija također pruža priliku za analizu podataka. Jedinice lokalne samouprave sada mogu pratiti angažman, interese i potrebe dijaspore u stvarnom vremenu, omogućavajući im da prilagode svoje strategije i ponude prema tim informacijama, zaključio je Alijagić.