tz ks

Uskoro nova avionska linija iz Sarajeva prema Sjedinjenim Američkim Državama?

medjunarodni-aerodrom-sarajevo-pixsell
19.10.2016., Sarajevo - Medjunarodni aerodrom Sarajevo. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Avionska linija iz Sarajeva prema SAD-u značila bi jačanje američkog turističkog tržišta i povećanu mogućnost za lakši i masovniji dolazak turista iz tog dijela svijeta

Uspostavljanje nove internacionalne linije između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, odnosno Sarajeva, bio je povod za sastanak predsjedavajućeg Povjerenstva Turstičke zajednice Kantona Sarajevo Kenana Magode, generalnog direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo Alana Bajića, menadžera Međunarodnog aerodroma Sarajevo Vedrane Vikić Musić i predsjednika Fudbalskog kluba Sarajevo Ismara Mirvića.

Avionska linija iz Sarajeva prema SAD-u značila bi jačanje američkog turističkog tržišta i povećanu mogućnost za lakši i masovniji dolazak turista iz tog dijela svijeta. Inače, prema statističkim podacima Turističke zajednice KS turisti iz Sjedinjenih Američkih Država su među prvih deset, po broju dolazaka i ostvarenih noćenja u Kantonu Sarajevo.

Nakon odlične ljetne sezone, Aerodrom Sarajevo nastavlja intenzivno raditi na  uvođenju novih aviokompanija i destinacija, kao i proširenja saradnje sa poslovnim partnerima u svim segmentima poslovanja. S tim ciljem Turistička zajednica KS i Međunarodni aerodrom Sarajevo jačaju saradnju i inteziviraju aktivnosti, među kojima je i uvođenje  direktne linije na relaciji Sjedinjene Američke Države – Bosna i Hercegovina.

Značajnu pomoć u cilju razvijanja Sarajeva kao turističke destinacije ponudio je američki biznismen bosanskohercegovačog porijekla Ismar Mirvić,  jedan od investitora u FK Sarajevo, a koji dugi niz godina živi i uspješno posluje u SAD-u.

Zaključeno je da svi učesnici sastanka dijele isti cilj, te da će se u narednom periodu intenzivirati zajedničke aktivnosti na ovom, kao i nekim drugim projektima kako bi turiste i korisnike usluga sarajevskog  Aerodroma ponovo mogli obradovati sa lijepim vijestima.

Cilj je podržati pozitivan trend razvoja turizma u našoj zemlji putem širenja mreže letova/destinacija za Sarajevo, a koji je moguće ostvariti samo kroz zajedničku koordinaciju svih aktera, saopšteno je iz Turističke zajednice KS.