Usorac: Višestruka korist od izvoza mlijeka u EU

mlijeko1111

Izvoz mlijeka u Evropsku uniju ima višestruku korist za poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske i cijele Bosne i Hercegovine, jer daje sigurnost da će mlijeko biti otkupljeno, a otvara se i prostor za proširenje proizvodnje, ocijenio je danas za Fenu predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara RS-a Vladimir Usorac.

Koliki je značaj otvaranja granica za mlijeko iz BiH u EU, Usorac ilustruje i situacijom koja je bila u proteklih pet-šest mjeseci, kada su se mljekari suočavali s viškom mljeka i obustavljenjem njegovog otkupa.

-Sada imamo jednu sigurnost i veliko tržište, prije svega Hrvatske, a zatim i drugih zemlja EU – rekao je on.

Mljekari velika očekivanja imaju i od tržišta Turske i Rusije, te Usorac ističe da se otvara jedan veliki prostor koji daje mogućnost povećanja proizvodnje sirovog mlijeka domaćim proizvođačima, kao i sigurnost da će njihov proizvod biti otkupljen.

-Povećanje proizvodnje mlijeka za sobom dosnosi i veću proizvodnju mesa i hrane za stoku i svega drugog – ukazuje Usorac.

Naglašava da je sve ovo veoma važno za ljude koji žive na selu, jer će imati posao i time sigurnost da ostanu na svojim imanjima.

Od danas četiri mljekare iz BiH mogu nesmetano izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije, te vršiti njihov prevoz preko teritorije EU na druga tržišta.

To su mljekare “Milkos” Sarajevo, Mljekara Livno, zatim “Meggle” Bihać i “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su ranije podsjetili da je Ured za veterinarstvo BiH 9. jula ove godine dostavio Evropskoj komisiji – Generalnoj direkciji za zdravlje i potrošače, zahtjev za uvrštavanje na listu četiri mljekare iz BiH koje ispunjavaju uslove za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka u EU.