USPJEŠNA PRIČA

Uspješna poslovna priča zahvaljujući vezama sa bh. dijasporom

CNCPower-001 (1)

“Mi smo blizu Evropske unije, pokazali smo efikasnim u realizaciji svih zahtjeva kupaca na međunarodnom tržištu. Vrlo je značajno da strani investitori dolaze ovdje, a veliki svakako iskorak na tom putu je napravljen prvenstveno zahvaljujući saradnji sa našom dijasporom i našim ljudima koji nas predstavljaju vani”

Sabahudin Budo Islamoski, jedan je od pokretača kompanije “CNC Power” u Prijedoru. Riječ je o investiciji koja je pokrenuta zahvaljujući saradnji bh. dijaspore i lokalne zajednice, a koje je izrasla na temelju ideje uvođenja modernih tehnologija u metalskom sektoru i stvaranju novih radnih mjesta u ovoj industriji.

“Metalski sektor je dio naše tradicije. Ja sam krenuo od zanatske proizvodnje, radili smo sa inoks elementima, a onda je krenulo uvođenje novih tehnologija. Uvode se nove mašine i nove prakse, a mi tu moramo ostati konkurentni i pratiti šta nam donosi napredak. Trebamo investirati u školstvo, poboljšati te prilike za praksu prilikom edukacije, nove generacije žele učiti i tražiti svoju priliku u kompanijama u svom rodnom kraju”, pojašnjava Sabahudin.

Islamoski poručuje da je i “CNC Power” stvorio dobre prilike za poslovanje i saradnju zahvaljujući vezama sa bosanskohercegovačkom poslovnom zajednicom u dijaspori.

“Mi smo blizu Evropske unije, pokazali smo efikasnim u realizaciji svih zahtjeva kupaca na međunarodnom tržištu. Vrlo je značajno da strani investitori dolaze ovdje, a veliki svakako iskorak na tom putu je napravljen prvenstveno zahvaljujući saradnji sa našom dijasporom i našim ljudima koji nas predstavljaju vani. Oni šalju poruku dalje. Zato, pozivam ih da pružaju podršku i potpomažu razvoj mjesta iz kojih vode porijeklo”, dodao je Islamoski.

“CNC Power” ovih dana privodi kraju izgradnju nove hale u industrijskoj zoni Celpak gdje prenose svoju proizvodnju.

“Odlučili smo se sagraditi proizvodnu halu od 780 kvadrata. Završili smo je praktično u 2020. godini, te smo sad u finalnoj fazi preseljenja. Radili smo sve svojim sredstvima kada je u pitanju izgradnja. Dodatna ulaganja u opremu i mašine smo realizirali u saradnji sa USAID-ovim projektom “Diaspora Invest”. Nema odmora ni u ovom januarskom periodu jer veliki posao je tek pred nama”, zaključuje Islamoski.