Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvjeta turizam

Uspješna predsezona u Međugorju, Amerikanci se vratili u velikom broju

medjugorje
Foto: Fena

Što se tiče predsezone, Kozina ocjenjuje da je bila dobra, a jedan od razloga je i taj što je ove godine Uskrs bio ranije, 31. marta

Međugorje u prvom kvartalu ove godine bilježi pozitivne turističke rezultate i uspješnu predsezonu, a uz domaće goste, u jednom od najvećih marijanskih svetišta u svijetu, trenutno su najbrojniji turisti iz SAD-a, Španije, Francuske i Ukrajine.

U Međugorje se u većem broju vraćaju i hodočasnici iz SAD-a, a kako kaže direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Općine Čitluk Ante Kozina, to se događa prvenstveno zbog toga što je uvedena direktna zračna linija iz SDA-a prema Dubrovniku.

Osim njih, u Međugorju trenutno borave i gosti iz Ukrajine, Španije, Italije, Francuske.

Što se tiče predsezone, Kozina ocjenjuje da je bila dobra, a jedan od razloga je i taj što je ove godine Uskrs bio ranije, 31. marta.

“Nama sezona počinje za Cvjetnicu, to je nedjelja prije Uskrsa i traje do Svih svetih, 1. novembra”, rekao je on, napomenuvši da u Međugorju očekuju dobru sezonu.

“Ove godine očekujemo stabilizaciju dolaska stranih gostiju i s optimizmom očekujemo turističku sezonu”, zaključuje Kozina.

U Međugorju je zadnjih mjeseci zabilježeno značajno povećanje hodočasničkih grupa engleskog govornog područja, posebno iz Amerike, a glavni razlog tome je nemogućnost hodočašćenja u Svetu zemlju zbog ratnih nemira, pa većina agencija preusmjerava svoja hodočašća upravo u Međugorje.