Biznis

semberija

Uspješna žetva na vakufskim parcelama u Bijeljini i Janji (FOTO)

20/09/2020

Mislimo da je to dobar primjer i našim džematlijama, da se od rada može i treba da živi, kaže Emir Musli, predsjednik Izvršnog odobora MIZ Bijeljina

Iza Medžlisa islamske zajednice Bijeljina je šesta sezona obrade poljoprivrednog zemljišta u okviru projekta “Unapređenje korištenja vakufske imovine”. Bijeljinski medžlis je od početnih 15 hektara obradivih površina koje je imao u svom vlasništvu uspio da u proteklih šest godina gotovo za pet puta uveća zemljište koje se obrađuje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Željeli smo učiniti nešto više s našim poljoprivrednim zemljištem koje smo do prije nekoliko godina davali u zakup. Donijeli smo odluku da pokrenemo poljoprivrednu proizvodnju, a prve mašine, traktori s priključcima, bile su donacija turske agencije TIKA i Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata. Bog nam je dao plodnu zemlju, a mi ljudi smo se odlučili da je oplemenimo. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vakufska direkcija, Muftijstvo tuzlansko te naše džematlije, uglavnom iz dijaspore, u tome nam i finansijski pomažu, prije svega u nabavci novih mašina i priključaka. Naime, danas obrađujemo prilično velike poljoprivredne površine, koje se svake godine uvećavaju, a to stalno iziskuje dodatna ulaganja”, kaže Emir Musli, predsjednik Izvršnog odobora MIZ Bijeljina.

Musli dodaje da na određeni način, parcele koje MIZ Bijeljina u zakup dolaze u sigurne ruke, jer se zakup redovno isplaćuje i to mnogim Bošnjacima povratnicima, uglavnom starijim, što znači dodatnu sigurnost, recimo, za nabavku ogrjeva, plaćanje računa…

“Mislimo da je to dobar primjer i našim džematlijama, da se od rada može i treba da živi. Vidimo da mnoge bošnjačke porodice takođe uvećavaju obim svoje poljoprivredne proizvodnje, ohrabreni su i idu naprijed. Što se medžlisa tiče, zaposlili smo mlade ljude, angažovali iskusnog saradnika, a sada već oko sebe imamo čitav tim koji obavlja ove poslove, servisira mašine, radi nabavku repro-materijala, obavlja proizvodnju od sjetve do žetve i prijevoza do otkupljivača. Naravno, u našim uslovima od poljoprivrede ne možete očekivati spektakularne zarade, ali zaradi se dovoljno i to je dodatna ekonomska sigurnost za naš medžlis. Naravno, imamo planove za dalje, ali o tom po tom”, kaže Musli.

MIZ Bijeljina trenutno raspolaže zavidnim mašinskim parkom, koji se svake godine uvećava. Ovogodišnja žetva ječma i pšenice prvi put je obavljena vlastitim kombajnom, nabavljenim uz podršku Vakufske direkcije, Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, koji djelimično finansijski podržavaju rad Vakufskog poljoprivrednog dobra MIZ Bijeljina.

Prinosi su ovoga ljeta bili iznad očekivanih, tako da je s 10 hektara zasijanih ječmom skinuto 55 tona ječma u zrnu, a s 25 hektara zasijanih pšenicom požnjeveno je 178 tona, što je prosječan prinos pšenice iznad sedam tona po hektaru. Trenutno su pripreme za jesenju žetvu kukuruza, a odmah poslije nje i sjetvu ječma i pšenice. Kukuruz će se žnjeti s 30 hektara i očekuje se dobar kvalitet i prinos. Od ove jeseni radovi će se obavljati već na 70 hektara uz naznake dodatnog uvećanja poljoprivrednih parcela.

I u Janji su zadovoljni ovogodišnjim prinosima. Pšenicu su zasijali na 58 duluma, a krompir na 32 duluma.

“Prinos krompira iznosi 70 tona. Kao i ranijih godina imamo ugovor sa zadrugom ‘Agrofarmer’ i fabrikom ‘Semberka’ tako da je svih 70 tona isporučeno njima. Imamo na raspolaganju nekih 100 duluma obradivih površina, neke smo uzeli pod zakup, neke smo dali pod zakup, ali, moram naglasiti, u Janji je kompletna površina s kojom raspolažemo obrađena”, kaže sekretar Medžlisa islamske zajednice Janja Mujaga ef. Cifrić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.