Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UIOBiH

Usvojena odluka o minimalnoj trošarini na cigarete

cigarete

Novom odlukom specifična trošarina ostala je na istoj razini, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna trošarina povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je danas na svojoj 4. elektronskoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2023. godinu.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. januara 2023. godine minimalna trošarina iznosit će 167,50 KM za 1000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Novom odlukom specifična trošarina ostala je na istoj razini, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna trošarina povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.

Porezni obveznici koji se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužni su dostaviti popisne liste sukladno rokovima iz ove odluke o čemu se mogu informirati u „Službenom glasniku BiH“ kao i putem web stranice UINO BiH.

Upravni odbor UINO na današnjoj sjednici dao je suglasnost Upravi za provođenje procesa javnih konzultacija o Prednacrtu Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, kao i za pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija kako bi se o njima izjasnilo Vijeće ministara BiH.