Biznis

Argentina

Uveli porez za najbogatije kako bi platili medicinsku opremu i mjere protiv korone

06/12/2020

Jedan od autora zakona rekao je da će on utjecati samo na oko 0,8 posto poreznih obveznika

Argentina je usvojila novi zakon o porezu za najbogatiji sloj građana kako bi nabavili medicinske potrepštine i osigurali mjere pomoći zbog dugotrajne pandemije koronavirusa, piše BBC.

Senatori su u petak donijeli zakon o porezu, nazvanom “porez za milionere”, s 42 glasa za i 26 protiv.

Oni koji imaju imovinu vrijednu više od 200 miliona pezosa (2,5 miliona dolara), što je oko 12.000 ljudi, morat će platiti.

Argentina je zabilježila blizu 1,5 miliona infekcija i gotovo 40.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Pandemija je ovu zemlju teško pogodila, a Argentina postala peta zemlja na svijetu koja je u oktobru prijavila milion potvrđenih slučajeva, iako ima samo oko 45 miliona stanovnika – što je čini najmanjom državom koja je dostigla tu brojku.

Mjere zatvaranja dodatno su uništile privredu koja se bori s nezaposlenošću, visokom razinom siromaštva i ogromnim državnim dugom. Argentina je u recesiji od 2018. godine.

Jedan od autora zakona rekao je da će on utjecati samo na oko 0,8 posto poreznih obveznika. Oni koji su obuhvaćeni novim zakonom, plaćat će progresivnu stopu do 3,5 posto na bogatstvo u Argentini i do 5,25 posto na bogatstvo izvan zemlje.

Novinska agencija AFP izvještava da će od prikupljenog novca 20 posto otići na medicinske potrepštine, 20 posto na pomoć malim i srednjim poduzećima, 20 posto na stipendije za studente, 15 posto na društveni razvoj, a preostalih 25 posto na traženje i vađenje prirodnog plina.

Vlada lijevog centra predsjednika Alberta Fernandeza nada se da će prikupiti 300 milijardi pezosa.

No opozicione stranke strahuju da će to obeshrabriti strane ulagače i da to neće biti tek jednokratni porez.

Stranka desnog centra Juntos por el Cambio zakon je opisala kao “zaplijenjivački”.

Komentari

Autor: jutarnji.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.