Biznis

hrvatska

Uveli radnu sedmicu u kojoj radite četiri dana, a plata ostaje ista

26/08/2021

Nizozemac sa softverskom tvrtkom u Zagrebu među prvima je u Hrvatskoj za svoje zaposlenike uveo četverodnevnu radnu sedmicu

Možete li zamisliti radnu sedmicu koja traje četiri umjesto pet dana, a vaša plata ostane ista? Iako se mnogima to sada čini nezamislivo, sretnu vijest o skraćenoj radnoj sedmici jučer su primili radnici kompanije Webpower Adria, specijalizirane za e-mail marketing i marketing automatizacije. Komanija Webpower Adria u vlasništvu je mladog i uspješnog Nizozemca Jana de Jonga, koji se prije 15 godina preselio u Hrvatsku i pokrenuo svoj posao.

Jan de Jong medijske stupce prošle godine punio je inicijativom o uvođenju digitalnih viza za nomade, a zahvaljujući upravo njemu Hrvatska je prepoznala tu veliku priliku i postala jedna od prvih deset zemalja na svijetu koja je zakonski regulirala boravak digitalnih nomada. S početkom ove godine na snagu je stupio novi Zakon o strancima, prema kojem se digitalnim nomadima može odobriti privremeni boravak u trajanju do godinu dana.

Ovaj put povod za razgovor s njim bila je upravo odluka o skraćenoj radnoj sedmici, piše Jutarnji list.

– Današnji način rada drastično se promijenio otkad smo prvi put doživjeli globalnu pandemiju. Preko noći naši su se domovi pretvorili u urede, a kompanije su promijenile način mjerenja rezultata. Više nismo mjerili vrijeme koje su ljudi proveli u uredu, već smo bili više usredotočeni na ono što je doista važno – rezultate. Rad od kuće ima mnoge prednosti, ali nije sve savršeno. Radno vrijeme ovih je dana sve zamućenije, a osobito kad smo tek počeli raditi od kuće, sjetite se samo koliko ste puta kasno navečer dobili e-mail od kolege – objašnjava Jan de Jong.

Ističe kako je, primjerice, Island proteklih godina proveo nekoliko eksperimenata testirajući skraćenu radnu sedmicu. Rezultati su pokazali da upravo rad od četiri dana u sedmici smanjuje stres, ali i povećava produktivnost. U Nizozemskoj je također uobičajeno raditi manje od pet dana, što su radnici odlično prihvatili.

– Tvrtka Webpower Adria osnovana je 2016. godine i trenutno zapošljava devetero radnika. Mlada smo i dinamična tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, a prosječna dob zaposlenika je 28 godina. Bili smo prva lokalno prisutna tvrtka u Hrvatskoj koja je nudila marketing putem elektroničke pošte i usluge automatizacije marketinga. Volimo raditi stvari drugačije, biti otvorenog uma i imati jedinstven pristup načinu na koji vodimo i razvijamo svoje poslovanje. U skladu s našim jedinstvenim pristupom načinu vođenja i razvoja poslovanja, željeli smo biti među prvim tvrtkama u zemlji koje su uvele četverodnevnu radnu sedmicu. Čvrsto vjerujem da ako brinete za svoje radnike, onda će se i oni brinuti za vaše klijente – naglašava sagovornik.

Zanimalo ih je kako su zaposlenici reagirali kada im priopćeno da više neće raditi pet dana u sedmici, nego četiri.

– Bili su oduševljeni i uzbuđeni kada smo im rekli da ćemo od septembra uvesti četverodnevnu radnu sedmicu. Njihove reakcije bile su neopisive. Svi imaju velik osmijeh na licu, a bilo je čak suza radosnica – iskreno će Jan. Dodao je da je ova odluka veliki korak, ali i odgovornost da se ide u ovom smjeru.

– Budući da volim osnažiti ljude i dati im onoliko odgovornosti koliko mogu podnijeti – njihov je prvi zadatak međusobno se dogovoriti ko će koji dan biti slobodan. Predstava ide dalje, a mi ćemo, naravno, i dalje našim klijentima ostati na raspolaganju pet dana u sedmici – rekao nam je Jan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.