Savezni ured za statistiku

Uvozne cijene u Njemačkoj porasle na najveći nivo u zadnjih 50 godina

berlin njemacka zastava – fena

Bio je to najveći skok zabilježen od oktobra 1974., kada su cijene porasle zbog embarga na naftu povezan s Jomkipurskim ratom

Uvozne cijene u Njemačkoj su skočile za 24,7 posto na godišnem nivou, pokazuju podaci koje je u četvrtak objavio Savezni ured za statistiku (Destatis).

Bio je to najveći skok zabilježen od oktobra 1974., kada su cijene porasle zbog embarga na naftu povezan s Jomkipurskim ratom.

U oktobru su uvozne cijene u Njemačkoj porasle za 21,7 posto na godišnjoj razini.

Analitičari su očekivali još jedan značajan porast u novembru, iako su njihove prognoze u prosjeku iznosile 22,3 posto, javlja dpa.

Trend rasta posebno je snažan kod uvozne energije, koja je bila 160 posto skuplja nego prije godinu dana. Prirodni gas bio je gotovo četiri puta skuplji nego godinu ranije, dok su se uvozne cijene sirove nafte i mineralnih naftnih derivata otprilike udvostručile. Električna energija je zabilježila najveći međugodišnji rast cijene, za 360 posto.

Visoki porast cijena dolazi usred oštrih napetosti u globalnoj trgovini, koje se uglavnom pripisuju pandemiji koronavirusa.